Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

DIW(Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών): Φθηνότερο για τη Γερμανία το «κούρεμα» από τα «πακέτα»



Ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης, σημειώνει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (DIW).
Οι φωνές που ζητούν «εδώ και τώρα» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή τη θεωρούν τουλάχιστον την πιο πιθανή λύση πληθαίνουν στη Γερμανία όσο πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Ήδη τα κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα και το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 50% έως 60%.
H συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε 49 δισ. ευρώ
Ένα τέτοιο μήνυμα εκπέμπει από το Βερολίνο και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών, DIW. Σύμφωνα λοιπόν με υπολογισμούς του εν λόγω ινστιτούτου ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το σενάριο ανέπτυξαν δύο από τους ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα της χώρας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου, η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε μέχρι το 2020 στη Γερμανία 49 δισ. ευρώ. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60% θα κόστιζε το ίδιο διάστημα 45,9 δισ. ευρώ. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με το δεδομένο ότι το γερμανικό μερίδιο στη διάσωση των τραπεζών από τις συνέπειες του «κουρέματος» θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα σε 5 χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.
Γκάμπριελ: Διαχωρισμός επενδυτικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων
Την ίδια ώρα και στα συμφραζόμενα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης των τραπεζικών λειτουργιών. Σε συνέντευξή του προς το Der Spiegel κ. Γκάμπριελ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η επενδυτική λειτουργία των τραπεζών από τις πρωτογενείς της αρμοδιότητες. Στο μέλλον το κράτος δεν θα πρέπει να ευθύνεται για τις απώλειες που σημειώνουν οι τράπεζες στις επενδυτικές τους δραστηριότητες.




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου