Έωλη συγκυβέρνηση
Ανεδαφικές φαίνεται να προβάλλουν οι εισηγήσεις στη δημόσια συζήτηση περί συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες προέρχονται και από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Το Μαξίμου δεν δείχνει διατεθειμένο να βάλει «νερό στο κρασί» του προκειμένου να συγκλίνει στην πράξη με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία από την πλευρά της εμμένει στο αίτημα για εκλογές με στόχο να ηγηθεί μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.Συνεντεύξεις στο tvxs.gr: «Στου κουφού την πόρτα δεν έχει νόημα να χτυπάς», δηλώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης. «Δεν συναινούμε σε ένα δρόμο που οδηγεί στον γκρεμό», διαμηνύει ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.
Είναι ενδεικτική η πρόσφατη τραγελαφική προσέγγιση Σαμαρά από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Βουδούρης κάνει λόγο για αδιέξοδο που απορρέει από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα το σκοπό να αναδειχθεί ο ίδιος σε πρωθυπουργό μιας μονοκομματικής κυβέρνησης μέσα από όσες επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις χρειαστούν. Επομένως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλήγει ότι «στου κουφού την πόρτα δεν έχει νόημα να χτυπάς». Από την πλευρά του, ο κ. Κεδίκογλου τονίζει ότι πριν από οποιαδήποτε απόπειρα συναίνεσης, ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να μάθει τρόπους», καθώς «δεν γίνεται πρώτα να λοιδορείς κάποιον, μετά να τον στήνεις, να του φέρεσαι απαξιωτικά, και στο τέλος να έρχεσαι να του λες ότι θέλεις συναίνεση».
Είναι στην πράξη διατεθειμένη η κυβέρνηση να βρει κοινούς τόπους με την αξιωματική αντιπολίτευση; Ο κ. Βουδούρης το θεωρεί δεδομένο και επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Σαμαρά ο οποίος «ζει σε έναν άλλο κόσμο ή εν πάση περιπτώσει έτσι δείχνει, καθώς μιλάει για μαγικά μείγματα που θα μας βγάλουν από την κρίση χωρίς περικοπές». Ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβερνώσα παράταξη σκοπεύει να βάλει «νερό στο κρασί» της μόνο στη βάση ρεαλιστικών -όπως τις χαρακτηρίζει- προτάσεων. «Σε παράλογες περικοπές, σε μια παραλλαγή της ιστορίας του γαϊδουριού του Χότζα, δεν πρόκειται να συναινέσουμε», απαντά ο κ. Κεδίκογλου. Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που θέτει η ΝΔ για μία συνεργασία με την κυβέρνηση, ζητά πρωτίστως να σταματήσει «η αφαίμαξη της αγοράς από περικοπές και φόρους» και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος για μείωση των φορολογικών συντελεστών, δεδομένου μάλιστα ότι οι προηγούμενες αυξήσεις τους δεν έχουν αποφέρει τα προϋπολογιζόμενο έσοδα.
Τι μπορεί να επιφυλάσσει λοιπόν η επόμενη μέρα για το πολιτικό σύστημα;Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, η λύση δεν βρίσκεται σε ένα μοίρασμα υπουργείων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης κατά το οποίο οι υπουργοί δεν θα προκύπτουν υποχρεωτικά από τις εσωκομματικές ισορροπίες του εκάστοτε κόμματος. Θα αναδεικνύονται με βάση τη γνώση και την ικανότητα να προωθήσουν τα θέματα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλάει ανοιχτά και για προσωπικότητες εκτός Βουλής, οι οποίες θα έχουν την ευρύτερη δυνατή στήριξη από τη Βουλή. Υποστηρίζει μάλιστα ότι από τη στιγμή που κάποιος είναι υπουργός το λογικό είναι να παραιτείται από βουλευτής: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει και τα δύο μαζί. Η νοσηρότητα του συστήματος είναι ένα πελατειακό σύστημα το οποίο βασίζεται σε ένα πελατειακό εκλογικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πολιτικό κόστος το οποίο δυσκολεύονται να αναλάβουν οι υπουργοί. Στην ουσία, δεν είναι ένα πραγματικό πολιτικό κόστος, γιατί αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου στο τέλος βγαίνεις δικαιωμένος. Πρόκειται για ένα πελατειακό πολιτικό κόστος, διότι το γενικότερο συμφέρον έρχεται σε αντιπαράθεση το προσωπικό, το 'ηθικό' ενδιαφέρον ενός υπουργού – βουλευτή, εξαρτώμενου από διάφορους κύκλους, ομάδες κ.ο.κ. που έχουν συμβάλει στην εκλογή του».
Από την πλευρά του, ο κ. Κεδίκογλου στέκεται στη σημερινή «συνταγή» και σημειώνει ότι η ΝΔ έχει παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές «ενός κυβερνητικού προγράμματος που αποτελεί μια εναλλακτική λύση για αυτό το αδιέξοδο» και στο οποίο πρόγραμμα «θα πρέπει να συναινέσουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, πρώτα και κύρια το ΠΑΣΟΚ»: «Νομίζω ότι και ο τελευταίος άνθρωπος έχει καταλάβει ότι αυτή η συνταγή δεν 'δουλεύει'. Ακόμα και οι Ευρωπαίοι οι οποίοι επέκριναν δριμύτατα τη ΝΔ το προηγούμενο διάστημα, τώρα αρχίζουν να ακούν τη διαφορετική πρόταση. Νομίζω ότι όλες οι δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό δρόμο. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στα βράχια. Χρειάζεται συστράτευση σε ένα δρόμο ελπίδας». Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατό: «Υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία, επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας, μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κυβερνητικής έκφρασης. Η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία λέγοντας ψέματα. Είπε πως ‘λεφτά υπάρχουν’ για να πει στη συνέχεια ότι ‘λεφτά υπάρχουν στην τσέπη σας και αυτά θα πάρουμε’. Έκλεψε την εξουσία και αυτό ο κόσμος το νιώθει. Αυτή η κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αδυνατούν να συνδέσουν όσα έλεγαν προεκλογικά με αυτά που πράττουν μετεκλογικά».
Κληθείς να απαντήσει για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος σε όσους επισημαίνουν ότι επί δύο χρόνια οι Έλληνες πολίτες βιώνουν ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, χωρίς «φως στο τούνελ», ο κ. Βουδούρης μιλάει για ένα «παράδοξο»: «Μία κυβέρνηση η οποία έχει κάνει μάλλον περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε προηγούμενη βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπόλογη ή αν θέλετε δακτυλοδεικτούμενη ως υπαίτιος αυτής της κρίσης. Η σημερινή κρίση δεν είναι αποτέλεσμα των δύο τελευταίων ετών αλλά αποτέλεσμα των περασμένων δεκαετιών και ειδικά της τελευταίας 5ετίας διακυβέρνησης της ΝΔ. Μέσα σε αυτή την 5ετία το ελληνικό δημόσιο χρεώθηκε με 47 δις πρωτογενές έλλειμμα. Αν αυτά τα 47 δις ήταν λιγότερα, αυτή τη στιγμή δεν θα μιλούσαμε για αυτά τα οικονομικά μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Παρά το γεγονός ότι προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, η επιταγή των καιρών επιβάλλει να προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό».
*Αναφερόμενος στη διαγραφή της κ. Λούκας Κατσέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βουδούρης δηλώνει ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί γενικώς με αυτές τις διαδικασίες: Σε ένα ανάλογο σύστημα, προφανώς είναι δύσκολο να κάνεις εξαιρέσεις. Ωστόσο, προσωπικά θεωρώ ότι μέσα στη διαχρονική παθογένεια του συστήματος υπάρχει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διαχωρισμός των εξουσιών. Βλέπουμε ότι σε όλες τις κυβερνήσεις ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΚΟ, και αρχηγός του κόμματος. Έχουμε ένα αρχηγικό μοντέλο το οποίο οδηγεί σε αυτά τα μέτρα. Εγώ θα επιθυμούσα ένα διαφορετικό μοντέλο, αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.
TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου