Νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Οι τράπεζες πρέπει να δεχθούν πολύ βαρύτερες απώλειες λέει ο Γιούνκερ. Στο 50-55% το κούρεμα, αναφέρει γαλλική εφημερίδα. "Οκ" για την έκτη δόση. "Κούρεμα" 60% βλέπει η Τρόικα.
Νέα συνεδρίαση αναμένεται να έχει εντός της ημέρας η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με κυρίο θέμα συζήτησης το ύψος της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, μετά και από την έκθεση της Τρόικας.Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται εκ νέου μετά τις διαπραγματεύσεις που έχουν αναλάβει αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες σχετικά με ποσοστό κουρέματος που θα μπορούσαν να δεχτούν εθελοντικά.
Οι όποιες αποφάσεις σχετικά με την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως την Τετάρτη, ημέρα πραγματοποίησης της δεύτερης Συνόδου Κορυφής, μετά από αυτή της Κυριακής.
Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε το Ecofin. Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν για την ανακεφαλαίοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το ελληνικό κούρεμα και όποιες άλλες συνέπειες από την οικονομική κρίση.
Οι τράπεζες πρέπει να δεχθούν «πολύ βαρύτερες απώλειες», λέει ο Γιούνκερ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.
«Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ επιβεβαίωσε τα περί συζητήσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.
Η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εδώ και δύο χρόνια συνιστά «έναν αληθινό κίνδυνο» για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προσερχόμενος στο Ecofin.
«Θα συζητήσουμε στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας για μια πλήρη λύση στην κρίση. Είχαμε λάβει αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρησίμευσαν ως γύψος, για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες», τόνισε κατά την άφιξή του στη σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Μια «λύση με διάρκεια θα βοηθήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια λύση στην κρίση είναι το μοναδικό πραγματικό στοιχείο που μπορεί να δώσει ώθηση στη βρετανική οικονομία αυτό το τρίμηνο».
«Είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Βρετανών να επιλυθεί αυτή η κρίση και αυτό πρέπει να γίνει τώρα» επισήμανε ο Όσμπορν.
'Στο 50-55% το κούρεμα"
Ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα συμφώνησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω του IIF, να δεχτεί «κούρεμα» από 50% έως 55% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.
Εν τω μεταξύ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να ζητήσουν από τις τράπεζες που αντέχουν να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Les Echos, η ανακοίνωση και το ακριβές ποσοστό της απομείωσης της αξίας των ομολόγων θα αποκαλυφθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Διπλωματική πηγή που βρισκόταν στη σύνοδο του Eurogroup αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι η απόφαση για κούρεμα μέχρι και 55% ελήφθη μετά την ανάγνωση της τελευταίας έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα.
Η τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συνεχίζει η εφημερίδα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτροπή του ελλείμματος.
"OK" για την έκτη δόση
Την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ ενέκριναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.'
Η έκτη δόση αποτελεί μέρος του δανείου των 110 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ/ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, εγκρίθηκε και από το σημερινό Eurogroup και αναμένεται να καταβληθεί στο πρώτο 15νθήμερο του Νομβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση δεν θα υπάρξει σήμερα συνέντευξη τύπου από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».
Κούρεμα 60% βλέπει η Τρόικα
Το ελληνικός χρέος θα υποχωρήσει λίγο υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με "κούρεμα" 50%, με επιτόκιο 6% και χωρίς εγγυήσεις'', λέει η έκθεση της Tρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Nα σημειωθεί εδώ ότι η έκθεση της τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται στο σημερινό Eurogroup, όπότε και αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ ευρώ προς τη χώρα μας.
"Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους κρίνεται ζωτικής σημασίας", τονίζεται χαρακτηριστικά, στην έκθεση, η οποία αναφέρει ότι θα χρειαστεί μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% για να μειωθεί το χρέος σε επίπεδα χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ έως το 2020.
"Η ΕΚΤ δεν συμφωνεί στο να συμπεριληφθούν αυτά τα σενάρια για ένα μεγαλύτερο PSI στην έκθεση".
Reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου