Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μίνι κραχ στη Wall Street




  
  


Βασικές στηρίξεις χάθηκαν σήμερα στη Wall με τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες έως και 5,1% εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη διπλή ύφεση στις ΗΠΑ. Βουτιά 5,9% για το πετρέλαιο. Ισχυρές απώλειες και στις ευρωαγορές.

Έχασε τα κέρδη έτους και ο Dow Jones μετά τον S&P και Nasdaq.

Αναλυτικότερα, η διάσπαση των 1.250 μονάδων στον S&P 500οδήγησε την αγορά σε νέα χαμηλά έτους, διασπώντας ταυτόχρονα και την ανοδική τάση που διατηρούσε ο βασικός αμερικανικός δείκτης από το Μάρτιο του 2009.




Επιπλέον, με την σημερινή πτώση άνω του 4% ο Dow Jones, έχασε το τελευταίο οχυρό των ταύρων τις 11.548 μονάδες.

Αφορμή για την σημερινή “βουτιά” στη Wall στάθηκαν τα όχι τόσο απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα,περιορίστηκαν κατά 1.000 αιτήσεις στις 400.000 έναντι 405.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ωστόσο η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται σήμερα ότι έβγαλε τα «σπασμένα» προηγούμενων συνεδριάσεων όταν είχε σχεδόν αγνοήσει την πτώση του δείκτη υπηρεσιών σε χαμηλό 17 μηνών, την πτώση του δείκτη μεταποίησης σε χαμηλό δύο ετών και την μείωση των καταναλωτικών δαπανών για πρώτη φορά μετά από 20 διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

Επισημαίνοντας το πρόβλημα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι εξαγωγές στις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης που αντιμετωπίζει πλέον συνολικά η Ευρωζώνη και όχι μόνο οι περιφερειακές οικονομίες, ο αναλυτής της Key Private Bank, Bruce McCain, ανέφερε: «Τα τελευταία γεγονόταδιαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να ανακάμψει αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να παρακολουθούμε με περισσότερη προσοχή τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους».

Και μάλλον τα γεγονότα τον δικαιώνουν καθώς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν βρήκαν παρηγοριά στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ. 
Συγκεκριμένα ο κ. Τρισέ δήλωσε πως "θα διατηρήσουμε όλες τις διαδικασίες αναχρηματοδότησης του συστήματος για όσο χρειαστεί, τουλάχιστον έως τις 17 Ιανουαρίου του 2012". Παράλληλα, ερωτηθείς για το πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων, σημείωσε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται, αν και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ΕΚΤ έχει προβεί σήμερα σε αγορές τίτλων.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters στην αγορά, η κεντρική τράπεζα είχε βγει σήμερα Πέμπτη στη δευτερογενή αγορά και αγόραζε ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Τρισέ δεν καθησύχασαν τις αγορές, καθώς τα δεκαετή ιταλικά και ισπανικά ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να πλησιάσουν τα επίπεδα της Τετάρτης.

Επιστρέφοντας στη Wall, το σύνολο των μετοχών του δείκτη Dow ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους στο κόκκινο με τους τίτλους των ΙΒΜ (-4%), Caterpillar (-5%), Chevron (-4,6%), να πρωταγωνιστούν στην πτώση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου βυθίστηκε σήμερα 5,9% στα 86,52 δολ. ανά βαρέλι, σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2010 και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στις 1.658 δολ/oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε κέρδη σχεδόν 4% έναντι του γιεν, ύστερα από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενώ στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς χρεογράφου διαπραγματευόταν σε ιστορικό χαμηλόκαθώς παραμένει στο προσκήνιο η αβεβαιότητα για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 7,3% στα 1,13 δολάρια και το δικαίωμα της  σημείωνε πτώση 2,4% στα 23,06 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 4,31% στις 11.383,68 μονάδες, ο S&P με απώλειες 4,78% στις 1.200,07 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χαμηλότερα 5,08% στις 2.556,39 μονάδες. 
Ο φόβος διπλής ύφεσης οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις ευρωαγορές καθώς συνεχίστηκε και σήμερα το μπαράζ απογοητευτικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε χαμηλό έτους, με πτώση 2,1% στις 246,72 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 3,43% στις 5.393,14 μονάδες,στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 3,4% στις 6.414,76 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 3,9% στις 3.320,35 μονάδες.

Αντίστοιχα ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου με τον δείκτη IBEX της Μαδρίτης να σημειώνει απώλειες 3,89% στις 8.686,5 μονάδες, της Λισσαβόνας, ο PSI με πτώση 3,26% στις 6.325,27 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB χαμηλότερα 3,21% στις 16.459,40 μονάδες. 


Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου