Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Προετοιμάζεται ομάδα επενδυτών κατόχων ελληνικών CDS να ζητήσει την πληρωμή τους


 Αμφιταλαντεύεται η ISDA για το αν θα υπάρξει credit event 

Προετοιμάζεται ομάδα επενδυτών κατόχων  ελληνικών CDS να ζητήσει την πληρωμή τους – Αμφιταλαντεύεται η ISDA για το αν θα υπάρξει credit event – To selective default έρχεται προς τα τέλη Αυγούστου….

To selective default έρχεται προς τα τέλη Αυγούστου….

(upd2)Οργανώνονται οι κάτοχοι των ελληνικών CDS καθώς σύμφωνα με τραπεζική πηγή στο Λονδίνο ομάδα επενδυτών από την στιγμή που η χώρα μπει σε καθεστώς selective default να καταθέσουν αίτημα στην ISDA την διεθνή ένωση swaps και παραγώγων να επικυρώσει την πληρωμή…
Η ISDA βάση της διαδικασίας συνέρχεται μετά από την υποβολή αιτήματος από κατόχους CDS και αξιολογεί αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός credit event.
Για να υπάρξει πιστωτικό γεγονός θα πρέπει να έχουν μεταβληθεί δομικά οι παράμετροι του χρέους.
Ωστόσο μπορεί με νομικίστικα τεχνάσματα η ISDA να προσπαθεί να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός αλλά στην περίπτωση της Ελλάδος έχει συμβεί το εξής ιδιόρρυθμο η εθελοντική συμμετοχή έχει μετεξελιχθεί σε εθελοντική υποχρέωση και κατ΄ ουσία έχουν παραβιαστεί όροι που σχετίζονται με το χρέος.
Η ISDA προσπαθεί να αποφύγει την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος αλλά η πληροφορία ότι υπάρχουν επενδυτές που σχεδιάζουν να υποβάλλουν αίτημα πληρωμής των CDS θα φέρει στο προσκήνιο το όλο θέμα και θα υποχρεώσει την ISDA να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο της επιτροπής David Geen, δεν έχει ακόμη υπάρξει αίτημα από κατόχους ελληνικών CDS για την αποπληρωμή, αλλά θα πρέπει να επανεξεταστεί ο ορισμός του πιστωτικού γεγονότος και της αποπληρωμής των CDS, σε περίπτωση που υπάρξουν αιτήματα αποπληρωμής. Ο Geen ωστόσο εμφανίστηκε διαλλακτικός στους ορισμούς που δίδονται, αναφέροντας ότι δεν είναι «παράξενο» να αποφύγει κάποια χώρα ή επιχείρηση το πιστωτικό γεγονός, ακόμη και αν υπάρχουν πολλοί κάτοχοι που επιθυμούν την αποζημίωση.
Σκοπός της ISDA είναι να επιβεβαιωθεί ότι τα CDS είναι ένα προϊόν κάλυψης. Εάν δεν λειτουργούν ως ασφάλιση, τότε θα πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν, αναφέρει ο Geen. Σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε τους ορισμούς των CDS ώστε να μην υπάρχει παρανόηση για το τι θεωρείται «επιθετική» αναδιάρθρωση χρέους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για τον ορισμό πιστωτικού γεγονότος, με αφορμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση του πλαισίου για τα CDS ώστε να προβλέπεται και η υποχρεωτική συμμετοχή στις αναδιαρθρώσεις που «βαφτίζεται» ως εθελοντική.
«Αναμφισβήτητα έχουμε μπει σε γκρίζα περιοχή», αναφέρει το ινστιτούτο IFR (International Financial Review). Οι αρχές έχουν ένα πολύ μεγάλο δίλλημα μπροστά τους για την αναθεώρηση των κανόνων του πιστωτικού γεγονότος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες μορφές αναδιάρθρωσης χρέους, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν όλες. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ISDA πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική καθώς μπορεί να παγιδευτεί σε θέματα που δεν θα πρέπει να θιγούν, καταλήγει το IFR.

Θα προηγηθεί το selective default

To προδιαγεγραμμένο γεγονός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πλησιάζει στην ολοκλήρωση του.
Μετά την Moody’s που υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς Ca δηλαδή σε high default risk και η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην ζώνη CC ενώ προσεχώς σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Fitch.
Οι κινήσεις αυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ήταν αναμενόμενες. Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος πλέον βαίνουν προς ολοκλήρωση  και το επόμενο βήμα που πιθανότατα θα εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες  ίσως στα  τέλη Αυγούστου η ένταξη της Ελλάδος σε καθεστώς  selective default σε επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία.
Το διάστημα που θα παραμείνει η Ελλάδα σε αυτό το νέο βαθμολογικό καθεστώς το καθεστώς που σηματοδοτεί την βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος θα διατηρηθεί για διάστημα από 3 έως 5 μήνες ή με βάση το χειρότερο σενάριο 8 μήνες.

Ποια είναι διαδικασία γνωμοδότησης

Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που είναι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς, δηλαδή primary dealers στο ελληνικό χρέος, συμμετέχουν ως μέλη της ISDA, η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS.
Όταν θα υπάρξει αλλαγή, κομβικής σημασίας, όπως είναι το selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία θα επισημοποιηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, τότε η ISDA Ευρώπης θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υφίσταται θέμα πιστωτικού γεγονότος. Εάν καταλήξει ότι δεν υφίσταται θέμα credit event, άρα ούτε και θέμα πληρωμής των CDS. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν πιστοποιηθεί ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός τότε αυτομάτως πληρώνονται τα CDS.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων





Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+ Ελλάδα 2005
Α+ Ελλάδα 2005


Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B-
Υψηλού κινδύνου
Caa1
CCC+
CCC+

Caa2
CCC
CCC(Ελλάδα)

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca(Ελλάδα)
CC(Eλλάδα)
CC*Ελλάδα


C
C
Χρεοκοπία
C
D
D


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου