Συμφωνία για τριετή σύμβαση εργασίας στα ΕΛΠΕ. Τι προβλέπει. Πιέζει για άρση μονιμότητας η διοίκηση του ΟΤΕ.
Έδωσαν τα χέρια η διοίκηση της ΕΛΠΕ και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία... Συμφώνησαν ως προς ην υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας, η οποία προβλέπει μηδενικές γενικές αυξήσεις για το 2011 και το 2012. Το 2013 θα χορηγηθεί αύξηση 2,5%, εφόσον τα βασικά κέρδη EBITDA της επιχείρησης ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Πέρυσι τα κέρδη ήταν 501 εκατ. ευρώ.Οι 39 και 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα δεν θα αποζημιώνονται ως υπερωρία, ενώ σειρά επιδομάτων και παροχών, όπως το χρονοεπίδομα, εξαήμερη εκδρομή, επιδότηση κυλικείου παγώνουν ή καταργούνται. Οι νεοπροσληφθέντες της εταιρείας θα υποβάλλονται σε δοκιμαστική περίοδο ενός έτους και θα αμείβονται με το 60% των κανονικών παροχών.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η οποία είχε οδηγήσει σε αλλεπάληλες απεργίες, οι εργαζόμενοι είχαν απαιτήσει αυξήσεις στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Η επιχείρηση είχε διατυπώσει από την πλευρά της το αίτημα να συνδεθούν οι αποδοχές των εργαζομένων με την παραγωγικότητα.
Η κυβέρνηση πιέζει τις επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό να περικόψουν το κόστος μισθοδοσίας τους, σε εναρμόνιση με το γενικότερο κλίμα λιτότητας στην ελληνική οικονομία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδωτικοποιήση πολλών εξ' αυτών.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι απολαβές στις ΔΕΚΟ είναι κατά κανόνα διπλάσιες σε σχέση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Οι πραγματικές, μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας συρρικνώθηκαν κατά 9,3% πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν κατά 5% ακόμα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να πωλήσει του χρόνου το ποσοστό της, ύψους 35,5%, στα ΕΛΠΕ. "Οι αλλαγές αυτές θα κάνουν την εταιρεία σίγουρα ελκυστικότερη σε επενδυτές", είπε ο Μάριος Θεοφανόπουλος, αναλυτής στην Euroxx Securities.
ΟΤΕ
Σε ανάλογες κινήσεις στοχεύει και ο ΟΤΕ, που κάλεσε την Πέμπτη τους εργαζομένους του σε διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με στόχο περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ συνολικά την επόμενη τετραετία.
"Η μείωση είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ... να γίνει ανταγωνιστικός και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του", είπε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.
Οι προτάσεις της διοίκησης συμπεριλαμβάνουν την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν πριν το 2005 και αποτελούν το 75% του συνόλου του προσωπικού του ΟΤΕ. Ακόμα προτείνονται μηδενικές αυξήσεις και πάγωμα της ετήσιας ωρίμανσης στο 2,2%.
Για περικοπή του μισθολογικού κόστους πιέζει κυρίως η Deutsche Telekom, στην οποία ανήκει το 40% του οργανισμού και η οποία έχει ήδη απομειώσει κατά 900 εκατ. ευρώ την αξία της επένδυσής της στον ΟΤΕ, συνολικού ύψους 3,8 δις ευρώ.
Απαντώντας στην διοίκηση της εταιρΕίας με ανακοίνωσή της, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν αρνήθηκε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται "να υποκύψει σε μια άνευ όρων παράδοση στο όνομα του ανταγωνισμού... και της πάσηςθυσία συνεχιζόμενης κερδοφορίας, μόνο μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τα δικαιώματα των εργαζομένων".
Reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου