«Ο Στρος Καν στη Φυλακή», «Κατηγορούμενος Νο 1225782», «Από το φως στο σκοτάδι», «DSK τέλος», «πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του γαλλικού τύπου σήμερα. Σε πολυσέλιδα αφιερώματα οι αρθρογράφοι εξιστορούν την «απίστευτη δραματική πτώση ενός άνδρα που «μέσα σε δύο μέρες κατρακύλησε από...
τις κορυφές του κόσμου στο κελί μιας φυλακής».Μιλούν επίσης για τις «ανυπόφορες εικόνες» ενός Ντομινίκ Στρος Καν (ή DSK, όπως τον ονομάζουν οι Γάλλοι με τα αρχικά του) με χειροπέδες, ταλαιπωρημένο και αξύριστο, κάτω από τα φλας των φωτογράφων ακόμα και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εικόνες που σε αυτή τη φάση της προανάκρισης απαγορεύονται στη Γαλλία, θεωρούνται όμως νόμιμες στην Αμερική.
Μιλούν ακόμα και προβληματίζονται για τη στάση που κρατούν έως τώρα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την ιδιωτική ζωή των προσωπικοτήτων και εάν θα πρέπει να αλλάξει.
«Ως τώρα είναι κανόνας στη Γαλλία να σταματούν οι δημοσιογράφοι έξω από το υπνοδωμάτιο των ισχυρών», από εδώ και στο εξής όμως θα έχουμε «το πριν και το μετά την υπόθεσης DSK», αναγνωρίζουν πολλοί αρθρογράφοι.
«Ο σεβασμός του απόρρητου της ιδιωτικής ζωής των προσωπικοτήτων, την οποία προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα, τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση», γράφει η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.
Στη Γαλλία προσθέτει, το να θεωρείται ένας άνδρας «γυναικάς» δεν αντιμετωπίζεται ως μειονέκτημα αλλά αντίθετα ως δείγμα «ανδρισμού».
Οι Γάλλοι ζουν το πρώτο sex-scandal αγγλοσαξονικού στύλ, «στην περίπτωση του DSK η omerta (άτυπη συμφωνία σιωπής) έπρεπε να είχε σπάσει, γιατί το τραβούσε πολύ μακριά» γράφει η Ρεπυμπλικέν Λοραίν.
«Ο DSK και οι γυναίκες: ένα κοινό μυστικό» τιτλοφορεί σχετικό άρθρο της η Λιμπερασιόν, εξηγώντας ότι «πιστός στην αρχή να μην μιλάει για την ιδιωτική ζωή ο γαλλικός τύπος, είχε προστατεύσει τον διευθυντή του ΔΝΤ».
Το σχετικό άρθρο υπογράφει ο Ζαν Κατρμέρ που κατά το διορισμό το 2007 στο ΔΝΤ, είχε ενοχλήσει το περιβάλλον του Στρος Καν γράφοντας στο ιστολόγιό του ότι θα πρέπει να προσέχει γιατί η συμπεριφορά του με τις γυναίκες έφθανε στα όρια της «πιεστικής παρενόχλησης», ένα ελάττωμα πλατειά γνωστό στους δημοσιογραφικούς κύκλους για το οποίο όμως κανείς δεν μιλάει.
«Εάν στη Γαλλία οι άνδρες εκτιμούν τη συμπεριφορά του λέγοντας ότι είναι ένας 'french lover' για τους αγγλοσάξονες και τους λαούς του βορρά πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος.
Η αναπάντεχη και αστραπιαία εξέλιξη των γεγονότων έπεισε και τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τριστάν Μπανόν να κάνει το βήμα που δεν είχε τολμήσει από το 2002. Μόλις 23 ετών τότε, είχε ζητήσει συνέντευξη από τον DSK που κατέληξε σε σύγκρουση λόγω των «τολμηρών χειρονομιών και πιέσεων» του DSK. Τότε η μητέρα της (πολιτευόμενη στο σοσιαλιστικό κόμμα) την απέτρεψε να προσφύγει σε καταγγελία, πράγμα που σκέπτεται να κάνει σήμερα με τον δικηγόρο της.
Προστατευμένη από την αστυνομία και μακριά από τα φλας των φωτογράφων η καμαριέρα του Σοφιτέλ, βρίσκει παρ' όλα αυτά ορισμένους υποστηρικτές στη Γαλλία. Σε πολλές συζητήσεις τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές, φωνές υψώθηκαν λέγοντας ότι εάν «οφείλουμε το τεκμήριο αθωότητας στον DSK, οφείλουμε και το τεκμήριο ειλικρίνειας στη γυναίκα αυτή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου