Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Κόβουν – ράβουν” το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας

 


Κόβουν – ράβουν” το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας
Με πόλεμο δηλώσεων και προειδοποιήσεων μέσω του Τύπου φαίνεται ότι γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ για τη σωτηρία της Ελλάδας. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνει εσχάτων η Γηραιά Ήπειρος, αφού μετά από τις δηλώσεις των στελεχών την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις επιπτώσεις έστω και μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με ένα νέο σχέδιο που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι και το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστατα στην προσεχή σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Το σχέδιο, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε εμβρυακή μορφή, περιλαμβάνει κατ΄αρχήν εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, αλλά όποιος πιστωτής συναινέσει θα έχει την υποχρέωση να διακρατήσει τα εν λόγω ομόλογα (τα νέα που θα προκύψουν μετά την ανταλλαγή), μέχρι τη λήξη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει μία προσπάθεια να καμφθούν οι ανησυχίες του επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με το ότι μία απόφαση για ήπια αναδιάρθρωση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία μεγαλύτερη με αλυσιδωτές αντιδράσεις για ολόκληρο το ευρωσύστημα.

Μάλιστα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χτες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα βρεθούν σε μία εξαιρετικά δυσχερής θέση, με έντονα προβλήματα ρευστότητας, προκαλώντας τριγμούς στο σύστημα. Άλλωστε, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ φέρεται να είπε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.


Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι για να δοθούν κίνητρα στους έχοντες ελληνικά ομόλογα θα δίνεται η δυνατότητα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα μεταξύ του 2011 και 2014, ώστε να μην υπάρξουν ανησυχίες για τα επίπεδα ρευστότητας του ιδιωτικού κλάδου, ενώ μεγάλη βάση δίνεται και στην πρόοδο που θα έχει επιτελέσει στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών.


Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, αφού ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, οι καθυστερήσεις και οι αποτυχίες στους στόχους, έχουν θέσει ολοένα και έντονα του ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. Ωστόσο ενδεχόμενο "ήπιας" ή "σκληρής" αναδιάρθρωσης θα απειλούσε ενδεχομένως με ένα πιστωτικό επεισόδιο (credit event) με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ευρωσύστημα.


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ένα "πιστωτικό επεισόδιο" θα άνοιγε τον δρόμο για την πληρωμή των κατόχων CDS επί ελληνικών ομολόγων, αλλά μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να είναι τμήμα ενός νέου πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και της πρόσθετης χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ από εφέτος ώς το 2014. Αυτή η δυνατότητα θα περιελάμβανε την υποχρέωση των τραπεζών όχι μόνο να μην ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρέος, αλλά και να αγοράζουν νέα ομόλογα ώστε να αντικαθιστούν τους τίτλους που λήγουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (2011-2014). Ωστόσο όλα όπως φαίνεται θα κριθούν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τρόικας για την ελληνική οικονομία, ενώ με βάση αυτή θα υπάρξει κάποια συμφωνία ώς το τέλος Ιουνίου.
 
 
Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου