Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Γεύση» από το νέο καθεστώς των μειονεκτικών περιοχών

 PDF
 14.04.2011
ImageΕιδικές θα λέγονται μετά το 2013 οι μειονεκτικές περιοχές, που θα απολαμβάνουν πρόσθετης ενίσχυσης ή επιπλέον χρηματοδότησης από κοινοτικά προγράμματα. Αυτό αποκάλυψε ο Αναστάσιος Χανιώτης, διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ο Ελαιοκομικός Τομέας: Ατενίζοντας το 2020», που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 15 και 16 Απριλίου.
Ο κ. Χανιώτης πρόσθεσε ότι αλλάζουν και τα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού των «ειδικών» περιοχών, στα πλαίσια των συζητήσεων για τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική. Μία άλλη παράμετρος που απασχολεί την Κομισιόν αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη, είναι το σύστημα της παροχής γεωργικών συμβουλών που δεν έχει αποδώσει όσο θα έπρεπε.
Ειδικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Τσιόλος, έχει στραφεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και του τομέα έρευνας και επιστήμης, προκειμένου να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες οι νέες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος της Ε.Ε. (π.χ. πολλαπλή συμμόρφωση).
 
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις επιστροφές επιδοτήσεων
Για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν λέει σε ελληνικό ακροατήριο τόσο ξεκάθαρα πόσα χρήματα έχει χάσει η Ελλάδα από δημοσιονομικές διορθώσεις, πρόστιμα δηλαδή που επιβάλει η Ε.Ε. για παρατυπίες στην πληρωμή των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στέργιο Τατάγια, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο για τον τομέα του ελαιολάδου, η χώρα μας έχει αναγκαστεί να επιστρέψει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για παρατυπίες την περίοδο 1996-2006. Επίσης, ο κ. Τατάγιας τόνισε ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε επιστροφές από δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) και αυτό γιατί επανειλημμένα δεν συμμορφώνεται με τις κοινοτικές απαιτήσεις των ελέγχων. Το πρώτο βήμα έγινε με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΟΣΔΕ, αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των 2007 και 2008, από τους οποίους προβλέπεται να προκύψουν και νέοι καταλογισμοί εις βάρος της Ελλάδας, αφού το νέο ΟΣΔΕ μπήκε σε εφαρμογή από το 2009.
Το συνέδριο «Ο Ελαιοκομικός Τομέας: Ατενίζοντας το 2020» συνδιοργανώνουν η Άξιον Εκδοτική και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο) από τις 15 έως τις 16 Απριλίου.

Πηγή: Agronews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου