Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από την άλλη πλευρά θα διέκοπτες την πρόσβαση της χώρας στις χρηματαγορές.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή. Δεν είναι αναγκαία, γιατί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν εφαρμόσουμε σωστά τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν. Δεν είναι επιθυμητή, γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε
Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, η προσπάθεια αντιστροφής των εξελίξεων άρχισε με παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς και είχε απτά αποτελέσματα, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα.
«Αποτράπηκαν ολέθριες εξελίξεις, δόθηκε χρόνος στην οικονομία»
«Αποτράπηκαν έτσι οι ολέθριες εξελίξεις που ένα χρόνο πριν έμοιαζαν αναπόφευκτες και δόθηκε στην οικονομία ένα χρονικό περιθώριο, για να προχωρήσει στις αλλαγές που ούτως ή άλλως, με ή χωρίς Μνημόνιο, έπρεπε να γίνουν», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.
Προειδοποίησε πάντως πως παρά τα θετικά αποτελέσματα και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί, οι παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητες και τροφοδοτούν την επιφυλακτικότητα των αγορών διατηρούνται ισχυροί.
Ο κ. Προβόπουλος μίλησε για ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας που θα καλύψει γρήγορα τις στερήσεις και θα δώσει νέα ορμή στη μεταρρυθμιστική πολιτική, αναφερόμενος στην ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων που πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, καλώντας το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη ανασύνταξη.
Ταυτόχρονα ζήτησε την εξάντληση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης δαπανών, εξάλειψης της σπατάλης, καθώς και την ανακατανομή των δαπανών με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Ακόμα, ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε έμφαση στην αλλαγή του πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας στην αγορά εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του κ. Προβόπουλου για την πορεία της οικονομίας το 2011, η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% (ή σε κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό, όπως είπε), ενώ η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, ξεπερνώντας, ενδεχομένως, το 15%.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου