Σε μία σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Λισαβόνα οι δύο πλευρές είχαν δεσμευθεί να συνεργαστούν γι' αυτό το θέμα δημιουργώντας «μία περιεκτική κοινή ανάλυση του μελλοντικού πλαισίου συνεργασίας για την πυραυλική άμυνα».
Ο Ραγκόζιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το κείμενο θα είναι έτοιμο» πριν τον επόμενο γύρο των προγραμματισμένων συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στις 9 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο Ραγκόζιν, που είναι και ο βασικός διαπραγματευτής της Μόσχας για την πυραυλική άμυνα, πρόσθεσε ότι η χώρα του ζητεί «νομικές εγγυήσεις» σχετικά με την πλήρη εμπλοκή της στο σχεδιασμό του συστήματος, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό δεν θα στοχεύει στη Ρωσία.
Η Ρωσία είχε στο παρελθόν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σχετικά με το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν συστήματα αναχαίτισης πυραύλων στην Πολωνία και συστήματα ραντάρ στην Τσεχία, κρίνοντας αυτές τις κινήσεις εχθρικές προς την ίδια. Πλέον αυτά τα σχέδια έχουν εγκαταλειφθεί.
Ο πρεσβευτής επανέλαβε άλλωστε τις επικρίσεις της Ρωσίας όσον αφορά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Δήλωσε ότι εξαιτίας του πολέμου αυτού οι ευρωπαϊκές χώρες «χάνουν το ενδιαφέρον τους» για άλλα θέματα όπως η πυραυλική άμυνα, υπονοώντας ότι έχουν αφήσει τη Ρωσία να διαπραγματεύεται μόνη της με τις ΗΠΑ.
Ο Ραγκόζιν επεσήμανε επίσης ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει έμμεσο αντίκτυπο στο σχεδιασμό της πυραυλικής άμυνας, καθώς αυξάνει την απειλή μίας ισλαμιστικής επίθεσης στα νότια σύνορα της Ευρώπης.
«Οποιοσδήποτε ειδικός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτού του είδους τα γεγονότα τα προκαλούν τα αριστερά κινήματα, όμως τελικά στην εξουσία έρχονται πάντα οι εξτρεμιστές», υπογράμμισε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου