Γιουρουκέλη Μαρία| 17/09/2014
Συγκεκριμένες ποσότητες για κάθε κράτος μέλος, βάσει των εξαγωγών προς την Ρωσία για όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στην λίστα του Κανονισμού, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση, ορίζει το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε η Κομισιόν για τα οπωρολαχανικά που πλήττονται από το εμπάργκο.Τα νέα στοχοθετημένα μέτρα για την αποζημίωση του τομέα οπωροκηπευτικών θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα (15 Σεπτεμβρίου), ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας της ΕΕ Ντάτσιαν Τσιόλος, απαντώντας στις ανησυχίες των ευρωβουλευτών.
Το νέο πρόγραμμα στήριξης για φρούτα και λαχανικά επεκτείνει το προηγούμενο των 125 εκατ. ευρώ που είχε ανασταλεί καθώς αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από ορισμένες χώρες και παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κριτηρίων.
Οι ποσότητες που εγκρίθηκαν για τη χώρα μας σύμφωνα με τους εξαγωγικούς φορείς είναι μεν μειωμένες έναντι των αφιχθέντων στη Ρωσία το 2013 ποσοτήτων πλην όμως κρίνονται ως ικανοποιητικές, ωστόσο όπως επισημαίνουν χρειάζεται ο εμπλουτισμός τους και με άλλα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.
Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit – Hellas) Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε:
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για τα κοινοτικά φρούτα και τα λαχανικά που επηρεάζονται από το ρωσικό εμπάργκο. Αυτή η δεύτερη έγκριση ενισχύσεων δεν αντικαθιστά την πρώτη, αλλά την επεκτείνει. Όπως είναι γνωστό ανεστάλη η επείγουσα βοήθεια που είχε αποφασισθεί μετά τη ρωσική απαγόρευση, καθώς αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από ορισμένες χώρες.
Άποψη του Συνδέσμου μας ήταν ότι η εξειδίκευση των κονδυλίων για την απόσυρση, την «πράσινη απόσυρση» και την μη συγκομιδή κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος θα πρέπει να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάσει τον μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς Ρωσία και όχι με την αρχή του «πρώτου αιτούντος» μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολο της Ε.Ε .Την άποψη μας αυτή με την οποία συμφώνησαν και οι Ισπανοί υποβάλλαμε ξανά στις 11 Σεπτεμβρίου δια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών EUCOFEL προς τον Επίτροπο Γεωργίας προκειμένου να την λάβει υπόψη του στο υπό παρουσίαση νέο σύστημα .
Η άποψη μας ελήφθη υπόψη και έτσι το νέο πρόγραμμα παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κριτηρίων και ορίζει επίσης συγκεκριμένες ποσότητες για κάθε κράτος μέλος, βάσει των εξαγωγών προς την Ρωσία για όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στην λίστα του Κανονισμού, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση. Το πρόγραμμα θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσιεύσεως του νέου Κανονισμού (στις αρχές της επόμενης εβδομάδας).
Επισημαίνουμε ότι οι ποσότητες που εγκρίθηκαν για την χώρα μας είναι μεν μειωμένες έναντι των αφιχθέντων στην Ρωσία το 2013 ποσοτήτων πλην όμως κρίνονται ως ικανοποιητικές. Χρειάζεται όμως ο εμπλουτισμός τους και με άλλα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα.
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας και χαιρετίζουμε την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) προτάσεων θεσμικών οργάνων των παραγωγικών τάξεων αναγνωρίζοντας την σωστή προσέγγιση και πρότασή τους κατά την διαμόρφωση της πολιτικής της.
http://www.agronews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου