|
|
|
Σε πείσμα της σταθερής θέσης που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν, πως το κούρεμα δημοσίου χρέους της Ελλάδας ήταν «μια πολύ ειδική περίπτωση που δεν μπορεί να επαναληφθεί», υψηλόβαθμες πηγές από την 19η οδό της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της «Κ» πως υφίσταται ζήτημα κουρέματος στο χρέος της Κύπρου.
Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ συνεχίζει να εκφράζει ισχυρές ενστάσεις για την βιωσιμότητα των τραπεζών, ακόμα και μετά από το ομαλό κλείσιμο-διάσπαση που ήδη προωθείται για την Τρ. Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα.
Από τη στιγμή που το κυπριακό κρατικό χρέος ενδεχομένως να βαίνει προς κούρεμα, καθίσταται προφανές πως το ΔΝΤ αναμένει (ή μάλλον σχεδιάζει) νέες μεγάλες απώλειες στις τράπεζες, οι οποίες διατηρούν ομόλογα στα ενεργητικά τους.
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια επανάληψη για τη ζημιά που επιβλήθηκε με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά, τα ομόλογα θα είναι κυπριακά. Η ζημιά, όμως, θα είναι τεράστια.
Επιπλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε και βαρύ πλήγμα στα Συνεργατικά, τα οποία θα αντιμετώπιζαν επιπλέον τρύπες, παρόμοιες με εκείνες της Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου.
Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο έχει για αρκετό καιρό θεωρηθεί ιδιαίτερα δύσκολο για νομικούς, κυρίως λόγους. Το κυπριακό ομόλογο υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα αλλαγής των «όρων πλειοψηφίας», όπως αυτοί σημειώνονται στην έκδοση του ομολόγου: Χρειάζεται συμφωνία του 75% των κατόχων ομολόγων για νε επιβληθεί «εθελοντικό» κούρεμα σε όλους τους κατόχους. Επιπλέον, όλα τα ομόλογα είναι ίσης προτεραιότητας (parri pasu και unsubordinated).
Ωστόσο, με δεδομένο το ύψος ότι σχεδόν 50% των ομολόγων κατέχεται από κύπριους θεσμικούς επενδυτές, ενδεχομένως αυτό το ζήτημα να μπορεί να ξεπεραστεί, ενώ είναι γνωστό πως μια μακρά λίστα από δικηγόρους αναζητούν «τρύπες» στην έκδοση του ομολόγου.
kathimerini.com.cy |
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου