Η εθνικιστική ρητορική του κόμματος των Τσάμηδων «PDIU», βρίσκει απήχηση στους Αλβανούς, που πείσθηκαν ότι ήρθε η ώρα δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας»
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αλβανία συναγωνίζονται ποιος θα προσφέρει την μεγαλύτερη υποστήριξη στους Αλβανοτσάμηδες. Οι λόγοι αυτής της υποστήριξης είναι πολιτικοί και ιδεολογικοί.
Η εθνικιστική ρητορική του κόμματος των Τσάμηδων «PDIU», βρίσκει απήχηση στους Αλβανούς, που πείσθηκαν ότι ήρθε η ώρα δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας». Η πολιτική των Η.Π.Α. να γεμίσουν με μουσουλμάνους τα Βαλκάνια για να αποτελέσουν το ανάχωμα στην κάθοδο των ορθόδοξων Ρώσων στην περιοχή, αλλά και να διατηρούν σε αναβρασμό τη χερσόνησο, ώστε ευρισκόμενες οι χώρες σε αδυναμία να αποδέχονται την «προστασία» τους, δίνει ώθηση στα μεγαλόπνοα όνειρα των Αλβανών.
Ταυτόχρονα, ρέει και άφθονο χρήμα από τους Αλβανούς της διασποράς, μέρος του οποίου προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, τα δύο κόμματα εξουσίας της Αλβανίας, προκειμένου να μη χάσουν ψηφοφόρους εφαρμόζοντας ρεαλιστική πολιτική, ακολουθούν το κόμμα των Τσάμηδων στην επεκτατική πολιτική του.
Προχθές, βρέθηκαν 4.000 περίπου Τσάμηδες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο τελωνείο Μαυροματίου Θεσπρωτίας, από την αλβανική πλευρά, και με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους έφθασαν στο σημείο να κηρύξουν τον… πόλεμο στην Ελλάδα. Διεκδικούν επαναπατρισμό και επιστροφή των περιουσιών τους, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπέστησαν «γενοκτονία».
Προηγήθηκε εκδήλωση στο «Μνημείο Γενοκτονίας», όπως το αποκαλούν, στους Άγιους Σαράντα. Φύτεψαν μια ελιά, για να συμβολίσουν την έναρξη των εργασιών δημιουργίας μεγάλου μνημείου.
Η ελληνική πλευρά δεν τους επέτρεψε βέβαια να εισέλθουν, ούτε αντέδρασε όμως ζητώντας εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση. Ελπίζουμε, ότι θα γίνει αντιληπτό στο ΥΠΕΞ, ότι μέχρι τώρα αντιμετωπίζεται το θέμα με τρόπο που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Σε παλαιότερη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας δήλωσε επ’ αυτού, πως το ζήτημα συζητείται σε ειδική επιτροπή, που έχουν συστήσει οι δυο χώρες. «Είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε από κοινού με την Αλβανική πλευρά», είπε.
Καμιά σοβαρή χώρα δεν θα συζητούσε τέτοιο θέμα. Απλώς θα ανέσυρε τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος των Αλβανοτσάμηδων και θα ζητούσε την παράδοσή τους στις ελληνικές αρχές για να εκτίσουν τις ποινές τους. Αλλά επ’ αυτού άλλη φορά, για όσους αγνοούν την δράση των Αλβανοτσάμηδων εναντίον των Ελλήνων, ομού με τους Γερμανούς, κατά την Κατοχή.
Για την ιστορία να πούμε ότι μεταξύ των έξι και πλέον θεωριών για την ιστορική και ετυμολογική προέλευση των ονομασιών «Τσάμηδες» και «Τσαμουριά», πιθανότερη θεωρείται εκείνη, που σχετίζεται με την ονομασία του ποταμού «Θύαμις» (Καλαμάς), με παραφθορά του, με την πάροδο του χρόνου : Θύαμις, Θυάμις, Τσ(ι)άμης, δηλ. ο κάτοικος που βρίσκεται κοντά στον Θύαμη ποταμό, την Θυαμυρία, την Τσ(ι)αμουριά.
Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης (30.1.1923), και ενώ προβάλλεται το γενικό θέμα για ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, καθώς και απαλλοτριώσεων μέρους μεγάλων περιουσιών, προς αποκατάσταση των προσφύγων αδελφών μας που διέμεναν στην Ανατολή (Μικρά Ασία & Ανατολική Θράκη) εκείνοι (οι «Μουσουλμάνοι Τσάμηδες») κάτω από την πίεση εξωτερικών προπαγανδών (Αλβανικής και Ιταλικής), αρνούνται τις ανταλλαγές και τις απαλλοτριώσεις.
Τελικά δικαιώθηκαν, δυστυχώς, από τον δικτάτορα τότε (1926), θαυμαστή του Μουσσολίνι, Πάγκαλο, θεωρούμενοι επιπλέον με υπόδειξη των Ιταλών ως αλβανικό φύλο. Από τότε σε κάθε ευκαιρία δημιουργούσαν προβλήματα στο χώρο της Θεσπρωτίας εναντίον των χριστιανών κατοίκων. Για χρόνια αδρανούσαν, αλλά οι υποκινητές τους επανήλθαν και άρχισαν τα προβλήματα, λόγω της ελληνικής αβελτηρίας.
Θα μπορούσε μια φράση μόνο να ειπωθεί στους Αλβανούς: «Αποκαταστήσετε την αλήθεια, αλλιώς θέτουμε βέτο για την είσοδό σας στο ΝΑΤΟ». Και το θέμα θα είχε τελειώσει εκεί. Αλλά…
Ο Μακεδών
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου