Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία. Την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής


 

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία. Την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής
Στην τελική ευθεία για την υπογραφή του βρίσκεται το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις». Ειδικότερα, την Τετάρτη 7 Μαρτίου, το νομοσχέδιο το οποίο έχει σαν κύριο στόχο να βάλει μια τάξη στην αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, θα συζητηθεί στη Ολομέλεια της Βουλής και στην συνέχεια θα οδηγηθεί προς ψήφιση. Σύμφωνα με όσα έχει ήδη γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος, σχετικά με την αδειοδότηση προβλέπει να δίνονται πρώτα οι άδειες (One stop shop) και μετά να πραγματοποιείται ο έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥπΑΑΤ.
Αυτό θα συμβαίνει προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος αλλά και το κόστος για τους κτηνοτρόφους. Επίσης, προβλέπεται η αναστολή των προστίμων που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής σε σταβλικές εγκαταστάσεις χωρίς άδεια ενώ μειώνονται και οι ελάχιστες αποστάσεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (με ειδική πρόβλεψη για επιπλέον μείωση στα νησιά).
Επιπλέον, αλλάζουν τα δεδομένα στις περιοχές Natura, προβλέπεται η δημιουργία Κτηνοτροφικών Μονάδων Καινοτομίας, δημιουργείται «υπομητρώο» κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ενώ οι συστεγαζόμενοι κτηνοτρόφοι μπορούν να είναι δικαιούχοι προγραμμάτων ενίσχυσης της εγκατάστασής τους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο ακέραιο.
Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι στην έννοια της κτηνοτροφικής εγκατάστασης θα συμπεριλαμβάνεται πλέον η χοιροτροφική και η πτηνοτροφική εγκατάσταση ενώ η Αρμόδια Aδειοδοτούσα Aρχή (ΑΑΑ) θα είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική μονάδα. Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, συνιστάται τριμελής επιτροπή σταυλισμού. Η επιτροπή σταυλισμού είναι αρμόδια για τον έλεγχο, τη διενέργεια αυτοψίας κ.α.

Κατάταξη των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με βάση τα είδη των κτηρίων και τη δυναμικότητά τους

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται, ανάλογα με το είδος της κατασκευής και τη μορφή τους, στις ακόλουθες κατηγορίες:
α) Κατηγορία πρώτη: Πρόχειρα καταλύματα ζώων, τα οποία εξυπηρετούν εκτατικής μορφής κτηνοτροφία και μετακινούμενους κτηνοτρόφους (μαντριά) και για τα οποία δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.
β) Κατηγορία δεύτερη:
αα) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένους τύπους κτηνοτροφικών στεγάστρων με σκελετό θερμοκηπίου, για τις οποίες απαιτείται πιστοποιητικό τήρησης του τύπου κατασκευής από την αρμόδια Πολεοδομία.
ββ) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν μέγεθος μέχρι 300 τ.μ. και κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένα πρότυπα κατασκευών, για τις οποίες απαιτείται πιστοποιητικό τήρησης των προτύπων κατασκευής από την αρμόδια Πολεοδομία.
γ) Κατηγορία τρίτη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εκτροφών εντατικής μορφής, για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου