Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 29ης Ιανουαρίου, δημοσιεύεται σχόλιο με τίτλο «Γαλάζια ήθη» το οποίο μέμφεται ουσιαστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί το 2009 φρόντισε να ολοκληρώσει εγκαίρως το δανεισμό της χώρας. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε επιτόκια υψηλότερα κατά 1 έως 1,5%.
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο αναφέρεται και σε μένα προσωπικά ως υπουργό οικονομικών εκείνη την περίοδο, είναι τουλάχιστον άδικο.
Η πραγματικότητα είναι, ότι το 2009, στην κορύφωση της διεθνούς κρίσης, όχι μόνο καλύψαμε έγκαιρα τις δανειακές ανάγκες του κράτους, αλλά και με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το 2010. Σας παραπέμπω την ιστοσελίδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους1 , όπου φαίνεται ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού το 2009 ήταν 4,1 %, έναντι 4,3 % το 2010.
Η πραγματικότητα είναι επίσης, ότι τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν 120 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 3200.
Η πραγματικότητα είναι τέλος, ότι εκτός από την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, αφήσαμε στην επόμενη κυβέρνηση το περίφημο «μαξιλάρι», δηλαδή ταμειακά διαθέσιμα ύψους 8 δισ. ευρώ. Για επιβεβαίωση σας παραπέμπω στην αντίστοιχη ενότητα της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών2.
Παρά δε τα όσα μας καταλογίζει ο αρθρογράφος, η έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων, όχι μόνο δεν εξυπηρέτησε προεκλογικές σκοπιμότητες, αλλά συνδυάστηκε με την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως π.χ. το πάγωμα των αποδοχών στο δημόσιο τομέα, ο περιορισμός των ελαστικών δαπανών του κράτους κατά 10 %, η μείωση των μισθών στελεχών του Δημόσιου τομέα, κ.α.. Μέτρα για τα οποία, τόσο η κυβέρνηση, όσο και εγώ προσωπικά, είχαμε κατηγορηθεί ως ανάλγητοι από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, από το σύνολο της αντιπολίτευσης και βεβαίως από το ΠΑΣΟΚ, που τότε μοίραζε υποσχέσεις σε όλους.
Πράγματι, λοιπόν, τα «γαλάζια ήθη» που επικαλείστε στο δημοσίευμα υπαγόρευσαν την έγκαιρη ολοκλήρωση του δανεισμού από τις αγορές, με ανταγωνιστικό επιτόκιο. Η ζημιά όμως για τη χώρα προκλήθηκε από τα «πράσινα ήθη», που την οδήγησαν στο ΔΝΤ με το μαχαίρι στο λαιμό.
Λυπάμαι που η εφημερίδα σας υιοθέτησε την επιχειρηματολογία όσων σήμερα επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του άρθρου που εσείς ο ίδιος υπογράφετε λίγο πιο κάτω: «Λαϊκισμός, η βασιλεύουσα δύναμη»
Με εκτίμηση,
Γιάννης Παπαθανασίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου