Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Mέτρα 6,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 προτείνει το ΔΝΤ


Στο στόχαστρο μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και εξοπλιστικές δαπάνες 

 Καταργείται ο κατώτατος μισθός

Μέτρα ύψους 6,7 δισ. ευρώ για την διετία 2013 – 2014 τα οποία θα προέλθουν από συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, αμυντικές και φαρμακευτικές δαπάνες αλλά και από τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στην έκθεση για την 5η αξιολόγηση του Μνημονίου που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός και με την οποία αποκαλύπτονται ταυτόχρονα και οι προθέσεις της κυβέρνησης. 
Οι τεχνοκράτες του Ταμείου επισημαίνουν ότι η απόκλιση στο φετινό έλλειμμα ( 9% από 7,7% που ήταν ο αρχικός στόχος είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Και ειδικά σε μια χρονιά που η ύθεση θα φτάσει το 6% από 5,5% που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι οι φετινές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό θα καλυφθούν μέσα στο 2012 με το βάρος να πέφετι στον τομέα των τομέα των δαπανών. Η κυβέρνση προωθεί μεγάλες προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου αλλά και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Στην έκθεση καταγράφονται και μια σειρά από νέες σκληρές υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και από τις οποίες ξεχωρίζουν η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ( σ.σ. που παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες ) αλλά και η κατάργηση των ίδιων των συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Φτάνει βέβαια, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ:
- Η ύφεση προβλέπεται να φθάσει φέτος το 6% και το 3% το 2012.
- Η ανεργία θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013.
- Το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο μόνο μέσω της εφαρμογής του PSI+. Tο ΔΝΤ σημειώνει ότι θα απαιτηθεί σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI, με «κούρεμα» στο 50% και χαμηλό κουπόνι, καθώς και ένα επιτόκιο κοντά στο 4% προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Με μια περιορισμένη συμμετοχή στο PSI το χρέος ενδεχομένως να παραμείνει σε επίπεδα άνω του 145% του ΑΕΠ το 2020.
- Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει στο κόκκινο και το 2012. Από το 2013 αναμένεται ο ρυθμός εκταμίευση των δανείων να περάσει σε θετικό πρόσημο και δη 0,6% για να φτάσει στο 3% το 2014.
- Ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ παίρνει παράταση για το 2017. Για να επιτευχθούν οι στόχοι η κυβέρνηση θα προσχωρήσει στην πώληση πρόσθετων στοιχείων ενεργητικού ( σ.σ. μεταξύ των οποίων και επιπλέον μετοχές εισηγμένων εταιριών του δημοσίου).
- Οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει» εξαιτίας της απόκλισης μεταξύ νομοθέτησης και υλοποίησης. Δυο από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα: Μόλις 10 επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2012.
- Απαιτούνται μέτρα 3% του ΑΕΠ ή 6,51 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014 τα οποία μένει να εξειδικευτούν έως τον Ιούνιο. Η προσαρμογή θα εστιάζει στο σκέλος των δαπανών με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί για εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,6 δισ. ευρώ ή το 0,75% του ΑΕΠ, με μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και σε προνοιακά - κοινωνικά επιδόματα και περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες και στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων.
- Η απόκλιση στα φετινά έσοδα θα φθάσει τα 3 δισ. ευρώ.
- Στις 150.000 θα ανέρθει ο αριθμός των υπαλλήλων που θα δει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο έως το 2015.
- Έχει προγραμματιστεί επανεξέταση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα που παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου