Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γιώργο, φύγαμε...




Γιώργο, φύγαμε...
"Όλα ρευστά" λέει η Καϊλή, "ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας", Βάσω και Βουδούρης, "περιμένω τον πρωθυπουργό", η Κατσέλη.
Ραγδαίες και ταυτόχρονα καταλυτικές είναι οι εξελίξεις στη κυβέρνηση. Οι βουλευτές και οι υπουργοί θέτουν τους όρους τους για να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Τελευταίο δείγμα των ασφυκτικών πιέσεων είναι η επιστολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αναφέρει ότι μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν έχω θέση στις πολιτικές διεργασίες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής κ. Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι, 'εφόσον συνεχιστούν οι πολιτικές μπλόφες και τα παιχνίδια, δεν πρόκειται να μετέχω σε μία ψήφο εμπιστοσύνης – παρωδία”.
Με επιστολή του ο Οδυσσέας Βουδούρης επισημαίνει πως η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί ουσιαστικά εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης με επικεφαλής κοινής αποδοχής ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση της Άντζελας Γκερέκου.
Από την πλευρά της η κ.Εύα Καϊλη, αφού ανέφερε πως θεωρεί πως δικαιώθηκε από τις εξελίξεις για τη στάση που τήρησε έναντι του δημοψηφίσματος, δήλωσε πως "εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις του κ.Παπανδρέου, θα πράξει ανάλογα", και "πως όλα είναι ρευστά".
Άλλωστε και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους Σόιμπλε, Ρεν και Γιούνκερ ανέφερε πως στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.
Σκληρή κριτική δέχθηκε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόσο από τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όσο και από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλα ανέφερε στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Αδιευκρίνιστη είναι η στάση που θα κρατήσουν το βράδυ η Εύα Καϊλή, η Μιλένα Αποστολάκη και η Λουκά Κατσέλη, οι οποίες δεν ανήκουν πλέον στην κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.
Παράλληλα, υπάρχει και η πίεση από την πλευρά βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων που συνυπέγραψαν την Πέμπτη ένα non paper, με το οποίο καλούν τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η επιστολή αυτή τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε χθες, καθώς μεσολάβησε η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός δήλωσε την Παρασκευή πως αν η προσπάθεια για κυβέρνηση ενότητας δεν ευοδωθεί, τότε θα «ξεπαγώσει» το non paper.
Πάντως, μέχρι αυτή την ώρα οι θέσεις των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν φαίνεται να συγκλίνουν και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.
Ο κ. Παπανδρέου συζητά μια κυβέρνηση συνεργασίας, με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, ωστόσο λέει ότι «δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει;» και επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είναι κατηγορηματικός ότι ζητεί την παραίτηση Παπανδρέου και όχι συγκυβέρνηση. Ξεκαθαρίζει ότι θέλει μια μεταβατική κυβέρνηση με μόνες αρμοδιότητες να περάσει από τη Βουλή τη δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Πάντως, και ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι αντιμετωπίζει φωνές στην πτέρυγα του τόσο με την πρωτοβουλία γαλάζιων βουλευτών να συνυπογράψουν το non paper όσο και από την δήλωση Χατζηγάκη, χθες, που ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Η δευτερολογία του πρωθυπουργού αναμένεται γύρω στις 11:30 μ.μ ενώ τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.
Τη διενέργεια εκλογών όσο το δυνατόν γρηγορότερα ζήτησε η Λούκα Κατσέλη, αφού προηγουμένως εξασφαλισθεί η καταβολή της 6ης δόσης και εγκριθεί η δανειακή σύμβαση.

Όσον αφορά στο τι θα ψηφίσει απόψε, η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής επισήμανε ότι περιμένει να ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Από το βήμα της Βουλής, η Λούκα Κατσέλη κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να πάει στον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να δρομολογηθεί η σύσταση κυβέρνησης που θα εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και θα εξασφαλίσει την καταβολή της 6ης δόσης.

Κατά την ομιλία της, τόνισε ότι παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική νομιμοποίηση, έχει κλείσει τον ωφέλιμο κύκλο της και ότι η συνοχή της έχει διαρραγεί.

Υπογράμμισε δε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τη δανειακή σύμβαση, ενώ εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είναι πιο σκληροί απέναντι στην Ελλάδα.



Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου