Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός λιτότητας με δύσκολους στόχους
















 


της Έλενας Λάσκαρη

Σε μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στοχεύει ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών χαρακτηρίζεται «ο προϋπολογισμός της μετάβασης από την κατάσταση της απαισιοδοξίας σε μία νέα εθνική αφετηρία».

Eνσωματώνοντας τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, προβλέπει κάθετη πτώση του δημόσιου χρέους από τα 352,050 δισ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται για φέτος στα 309,300 δισ. ευρώ ή 145,5% του ΑΕΠ, με τις δαπάνες τόκων να υποχωρούν κατά 3,630 δισ. ευρώ, από τα 16,380 δισ. ευρώ φέτος στα 12,750 δισ. ευρώ το 2012.

Κατακόρυφη πτώση προβλέπεται και για το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι φέτος θα καταγραφεί σημαντική απόκλιση. Από 9% του ΑΕΠ, θα υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012 και σε απόλυτα μεγέθη από τα 19,683 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ. Στόχος είναι το 2012 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα ανέλθει στα 2,4 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Ύφεση και ανεργία το 2012 
Παρά την πρόβλεψη για βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, την οποία υποθάλπει η σκληρή λιτότητα των τελευταίων ετών, που  θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αντανακλώντας άμεσα τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ύφεση.



Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία, έπειτα από ύφεση 5,5% φέτος, θα συρρικνωθεί περισσότερο κατά 2,8%, με την ανεργία στο 17,1% του εργατικού δυναμικού, την ιδιωτική κατανάλωση να υποχωρεί κατά 4,1%, ενώ οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 7,5%.

Στα θετικά σημειώνονται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 0,6% (αν και οι λόγοι που οδηγούν στην πτώση κάθε άλλο παρά θετικοί είναι), η αύξηση των εξαγωγών κατά 6,4% και η μείωση των εισαγωγών κατά 2,8% (με τις αντίστοιχες ενστάσεις ως προς τους λόγους που οδηγούν σε αυτές τις επιδόσεις).

Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, προβλέπεται αύξηση 3,599 δισ. ευρώ (από τα 49,702 δισ. ευρώ στα 53,301 δισ. ευρώ), ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες θα μειωθούν κατά 2,745 δισ. ευρώ (από τα 51,830 δισ. ευρώ στα 49,702 δισ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι με τον προϋπολογισμό προαναγγέλλεται κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι αποκρατικοποιήσεις
Εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Προβλέπει το 2012 να έχουν ολοκληρωθεί (και να έχουν εισπραχθεί τα αντίστοιχα τιμήματα) τα εξής:

• Επέκταση σύμβασης και πώληση μετοχών του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».
• Πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ
• Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ
• Πώληση ΔΕΠΑ
• Πώληση ΔΕΣΦΑ
• Πώληση μετοχών ΕΛΠΕ
• Δικαιώματα λειτουργίας Εγνατίας Οδού
• Άδεια Κρατικών Λαχείων
• Πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ
• Πώληση ΟΔΙΕ
• Πώληση ΛΑΡΚΟ
• Πώληση ΕΑΣ
• Πώληση Καζίνο Πάρνηθας
• Πώληση ΕΛΒΟ
• 39 κτίρια Δημοσίου
• Θα προχωρήσει η πρώτη ομάδα ακινήτων για ανάπτυξη

Σωρευτικά, αναμένεται να εισπραχθούν περί τα 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 3,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Όπως επισημαίνεται, πάντως, «η πραγματοποίηση του προγράμματος για το 2012, όπως σχεδιάστηκε, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της διεθνούς και ειδικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά κύριο λόγο, και της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας δευτερευόντως, καθώς και από την ομαλή και έγκαιρη διευθέτηση των όποιων νομικών και άλλων θεμάτων που θα προκύψουν κατά την προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων για την τελική φάση της αποκρατικοποίησης. Αρνητικές εξελίξεις διεθνώς καθώς και διευρυνόμενη ύφεση στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα προβλεπόμενα έσοδα».

Οι προβλέψεις για τα έσοδα
Πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 3,599 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός ο οποίος παρ’ ότι δεν προβλέπει νέα μέτρα , ενσωματώνει προβλέψεις αύξησης φόρων από νέο γύρο περικοπών στις φοροαπαλλαγές, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μείωση του αφορολογήτου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012.

Τα μέτρα αυτά, έχουν προαναγγελθεί επομένως δεν θεωρούνται νέα, η επίπτωσή τους όμως στις τσέπες των φορολογουμένων παρ’ ότι προδιαγεγραμμένη προφανώς δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή. Θα γίνει όμως παραπάνω από αισθητή το επόμενο έτος.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά φορολογικά έσοδα ύψους 53,301 δισ. ευρώαπό 49,702 δισ. ευρώ φέτος ή 3,359 δισ. ευρώ παραπάνω τα οποία προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την άμεση φορολογία. Στους άμεσους φόρους οι προσδοκώμενες εισπράξεις αυξάνονται από 20,619 δισ. ευρώ σε 24,213 δισ. ευρώ , στους έμμεσους φόρους οι φετινές εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων εσόδων ύψους 29,084 δισ. ευρώ αυξάνονται ανεπαίσθητα στα 29,088 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού προκύπτει:

· Αύξηση 29% στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω της μείωσης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της καθήλωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρους 10,682 δισ. ευρώ ή 2,410 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος. Για τις επιχειρήσεις η πτώση των κερδών τους αλλά και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση του 2011, θα φέρει μειωμένους φόρους κατά 12,7%, στα 2,157 δισ. ευρώ, από 2,756 δισ. ευρώ φέτος.

· Φωτιά είναι οι φόροι στην περιουσία καθώς με αύξηση 217,6% προβλέπεται να φτάσουν στα 3,581 δισ. ευρώ από 1,128 δισ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή εξηγείται διότι αφενός το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του οικείου έτους για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών τηςΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2,9 δις ευρώ .

· Ρεαλιστικές κρίνονται οι προβλέψεις εσόδων από ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μείωση 2% , φτάνοντας τα 16,560 δισ. ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ( αυτόφωρο, κατασχέσεις κλπ).

· Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,048 δις ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

· Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10.629 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης.

· Από έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών προβλέπονται μειωμένα έσοδα λόγω της απουσίας εσόδων προερχόμενων από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που εμφανίστηκαν στα έσοδα των ετών 2010 και 2011.


* Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2012 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Συνοδευτικό Υλικό 
Η εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2012




Euro2day
9,3Mb | .pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου