Στη Φρανκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χτυπάει απόψε η καρδιά του μέλλοντος της Ευρώπης. Και χτυπάει δυνατά, ίσως και με τον ρυθμό ενός κράματος αγωνίας και αβεβαιότητας, που εμπεδώνει στο υποσυνείδητο κάποιου ένα κάθε άλλο παρά δημιουργικό άγχος.
Στη γερμανική πόλη, πραγματοποιείται έκτακτη «συνάντηση κορυφής» με τη συμμετοχή της Άνγκελα Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί, του Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, του Ζοζέ Μπαρόζο, της Κριστίν Λαγκάρντ, του Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του Μάριο Ντράγκι.
Αντικείμενο της συνάντησης είναι η παράκαμψη των αδιεξόδων που μοιάζουν να έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση Γερμανίας και Γαλλίας για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει από τη σχεδόν αδιαπραγμάτευτη θέση περί μη ενίσχυσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων του EFSF, που σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας και εκ των «γκουρού» της σύγχρονης οικονομικής σκέψης, Γκόρντον Μπράουν, θα έπρεπε να αυξηθούν σε 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, από 440 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα.
Η Γαλλία από την πλευρά της, ποντάρει στην ενίσχυση του EFSF, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θα επιβαρύνει τις γαλλικές τράπεζες, οι οποίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, σε σχέση με τις γερμανικές.
Μόλις δε την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών του G20, που συνεδρίασαν στο Παρίσι, αρνήθηκαν να αυξηθούν τα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αποτέλεσμα όλη η πίεση να έχει μεταφερθεί σήμερα στην ευρωζώνη, και τους δικούς της μηχανισμούς.
Στη Φρανκφούρτη λοιπόν κρίνεται εν πολλοίς το μέλλον της Ελλάδας, ενόψει των αποφάσεων της ηγεσίας της Ευρώπης για πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Αθήνας. Και σε μια τόσο κρίσιμη και οριακή συγκυρία, αποφασίζουν για εμάς… χωρίς εμάς, καθώς η Κυβέρνηση βολοδέρνει στα πολιτικά αδιέξοδά της.
Statesmen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου