Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αμφιλεγόμενη η Σύνοδος κορυφής στις 23/10 - Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδος ...

l

Οι Ευρωπαίοι θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία των τραπεζών τους - Προετοιμάζονται ακόμη και για την χρεοκοπία - Ύστατη προσπάθεια αποτροπής του ελληνικού ναυαγίου

Αμφιλεγόμενη η Σύνοδος κορυφής στις 23/10 - Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδος ...οι Ευρωπαίοι θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία των τραπεζών τους - Προετοιμάζονται ακόμη και για την χρεοκοπία - Ύστατη προσπάθεια αποτροπής του ελληνικού ναυαγίου
Η αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 23 Οκτωβρίου έχει αρχίσει. Ωστόσο αυτή η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να μείνει στην ιστορία τελικά ως η πλέον κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ή ως η πλέον αμφιλεγόμενη; Θα προκύψει τελικά οριστική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με βασικό σημείο αιχμής την επίλυση του ελληνικού ζητήματος; Ή θα επικρατήσει η άποψη ότι μια Σύνοδος και μόνο δεν μπορεί να φέρει τη λύση;
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κατορθώσουν να καταλήξουν την Κυριακή σε οριστική συμφωνία για το τελικό ύψος του haircut που θα πρέπει να επιβληθεί στο ελληνικό χρέος ή αναμένεται το ζήτημα αυτό να αναβληθεί για αργότερα; Πως Γερμανία και Γαλλία, υπερασπιζόμενες το τραπεζικό τους σύστημα η κάθε μία, θα υπερκεράσουν τις διαφορές τους και θα βρουν τη χρυσή τομή για το haircut στα ελληνικά ομόλογα; Οι γερμανικές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν μεγαλύτερες απομειώσεις στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, έναντι της Γαλλίας που διακυβεύει ακόμη και την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.
Υπό το πρίσμα αυτό μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στον οίκο αξιολόγησης Moody's, Steven Cochrane, ο οποίος εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ενδεχομένως να πρέπει να προετοιμαστούν για την επιβολή ενός haircut της τάξης του 60%.
Πόσο κοντά ή πόσο μακριά από την οριστική απάντηση για την πορεία του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού χρέους βρίσκεται άραγε η δήλωση αυτή του Cochrane;
Οι τελευταίες πάντως πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι το κρίσιμο τετ α τετ των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται εντέλει να δώσει σαφείς απαντήσεις μόνο στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφήνοντας για αργότερα τις αποφάσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και τη μόχλευση του ευρωπαϊκου μηχανισμού στήριξης (EFSF), πεδίο όπου επίσης εγείρονται μεγάλες διαφωνίες.

Ευρωπαϊκές τράπεζες
Το φιλόδοξο σχέδιο των Ευρωπαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ενδεχομένως να είναι κατώτερο των προσδοκιών των αγορών και να απαιτήσει κεφάλαια λιγότερα των 100 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ που κάνει λόγο για κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ και των αναλυτών που ανεβάζουν ακόμη υψηλότερα τον πήχη για ανάγκες κεφαλαίων ύψους 275 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα πηγές προσκείμενες στην EBA (Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) αναφέρουν ότι η Αρχή εκτιμά ότι τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη θωράκιση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσουν ένα εύρος της τάξης των 70 - 90 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ θα έχουν διορία έως τις 30 Ιουνίου 2012, προκειμένου να θωρακιστούν κεφαλαιακά.

ΕFSF
Μεγάλες είναι οι διαφωνίες που εντοπίζονται και στο μέτωπο του EFSF, τόσο στο θέμα των διαθέσιμων πόρων του, όσο και του τελικού του ρόλου.
Η γερμανική πλευρά επιμένει ότι το ανώτατο όριο του EFSF είναι τα 440 δις. ευρώ και αυτό είναι ξεκάθαρο, απαντώντας στην ουσία στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αύξηση των πόρων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης στα 2 τρις. ευρώ.
Στο σκέλος του ρόλου του EFSF η Γαλλία επιμένει να ζητά τη μετατροπή του σε "τράπεζα", πρόταση στην οποία αντιτίθεται τόσο η Γερμανία όσο και ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Alllianz για τη μετατροπή του EFSF σε "ασφαλιστή ομολόγων" δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Κατά τις πληροφορίες, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη μόχλευση του EFSF αλλά αποκλείεται εκείνη που περιλαμβάνει κεφάλαια της ΕΚΤ για την ενίσχυση του μηχανισμού.

Έντονο παρασκήνιο και "μίνι" Σύνοδος Κορυφής στη Φρανκφούρτη
Στο μεταξύ, πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη το βράδυ της Τετάρτης. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει μετά βεβαιότητας για πόσα από τα ανωτέρω ζητήματα αναζητήθηκε και τελικώς βρέθηκε λύση.
Στην εσπευσμένη αυτή συνάντηση παραβρέθηκε όλη η πολιτική και τραπεζική ελίτ της Ευρωζώνης, Merkel, Sarkozy, Barroso, Rompuy, Rehn, Τrichet, Draghi, αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Mάλιστα, πριν τη συνάντηση αυτή η Merkel προέβη σε νέα δήλωση - σοκ, τονίζοντας ότι η τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού, όπερ σημαίνει ότι ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι να προετοιμάζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο εξόδου χώρας - της Ελλάδας - από το ευρώ.
"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μη συμβατά μέτρα σε καιρούς κρίσης, δήλωσε η Merkel, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση του ευρώ και της Ευρωζώνης, γιατί αν αυτό συμβεί τότε θα οδηγηθεί στην κατάρρευση ολόκληρη η Ευρώπη. Η Merkel, στη νέα τοποθέτησή της, υπερασπίστηκε το ευρώ, κάνοντας λόγο για ένα σταθερό νόμισμα που έχει αποδείξει την αξία του σε δύσκολες στιγμές. "Το ευρώ είναι πιο σταθερό νόμισμα από ότι ήταν το γερμανικό μάρκο τα τελευταία 10 χρόνια της ύπαρξής του", σχολίασε χαρακτηριστικά η Merkel.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, J. M. Barroso. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι το ευρώ παραμένει ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα - σημείο αναφοράς.
Σε παρόμοιες δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ J. C. Trichet εξέφρασε την ανάγκη για άμεση δράση και συγκεκριμένα για την ανάγκη ενίσχυσης του EFSF, την θωράκιση των τραπεζών και την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν μπροστά πέραν της ενίσχυσης της ενότητάς τους" πρόσθεσε για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι "η πολιτική βούληση να επιτευχθεί αυτό αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα".
Με τη σειρά του ο νέος - από 1ης Νοεμβρίου - επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi τόνισε ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη, δίχως δημοσιονομική πειθαρχία.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου