Την άρση της μονιμότητας όσων δημοσίων υπαλλήλων θα προσλαμβάνονται στο εξής, ζητά από την κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ. Καμία διασφάλιση για όσους τίθενται σε "εργασιακή εφεδρεία"
Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 04 2011 17:15 Ενημερώθηκε: Σεπτέμβριος 04 2011 17:18
Αναδιάρθρωση στο δημόσιο τομέα και εφαρμογή της άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων τουλάχιστον υπαλλήλων σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα ζητά ο ΟΟΣΑ από την κυβέρνηση.
Αυτό, σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", προκύπτει από την έκθεσή του οργανισμού για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα.
Η έκθεση πρόκειται να παραδοθεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για την αναδιάρθρωση του στενού πυρήνα του κράτους, που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011.
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση της τρόικας για επέκταση της "εργασιακής εφεδρείας" και στις "παρυφές" του στενού δημόσιου τομέα, παρ' ότι διατυπώνονται ενστάσεις κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί.
Και αυτό γιατί προσκρούει στη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία δεν μπορεί να υπερκερασθεί, τουλάχιστον ως την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος.
Καμία εγγύηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις
Γεγονός είναι πάντως ότι για το 90% περίπου του προσωπικού που τίθεται σε καθεστώς "εργασιακής εφεδρείας" δεν υπάρχει επαρκής διασφάλιση ότι δεν θα απολυθεί. Ο Δημήτρης Ρέππας πάντως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν συζήτησε θέμα απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Δεσμεύθηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση ως το τέλος του έτους θα θέσει σε πλήρη ισχύ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με κύριο στόχο "ένα κράτος που δεν θα είναι σπάταλο, γραφειοκρατικό και εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη".
"Ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011", τους διαβεβαίωσε, "μετά και την έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ, θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό προσχέδιο για το επιτελικό κράτος".
Αυτό αναζωπύρωσε τα σενάρια για απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα παραμείνουν χωρίς αντικείμενο μετά την απώλεια των οργανικών τους θέσεων που θα επιφέρει η αναδιάρθρωση του κράτους.
"Είναι η μόνη διέξοδος που αίρει τα συνταγματικά εμπόδια" επισημαίνουν στελέχη του Δημοσίου, "καθώς η παραμονή των υπαλλήλων στο Δημόσιο εξαρτάται από τη διατήρηση ή μη των οργανικών τους θέσεων".
Δύσκολες αποφάσεις, χωρίς περιθώρια καθυστερήσεων
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, αποτελεί καταπέλτη για τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.
Στη σχετική "ατζέντα" έχουν συμπεριληφθεί ευρείες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, η σύνδεση της απόδοσης ολόκληρων τομέων του Δημοσίου με τα χρήματα τα οποία δαπανούν από τον κρατικό προϋπολογισμό (από την απόδοσή τους, με άλλα λόγια, θα εξαρτάται η χρηματοδότησή τους), η καθιέρωση συγκεκριμένων δεικτών αποδοτικότητας για τους υπαλλήλους και κυρίως για τα στελέχη (προϊστάμενοι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), η θέσπιση νέων κριτηρίων για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης, η αλλαγή της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού κ.λπ.
"Κλειδί" για τη μείωση των μισθολογικών δαπανών και την ανανέωση του δημόσιου τομέα, που χαρακτηρίζεται ως "γερασμένος και μη αποδοτικός", ο ΟΟΣΑ θεωρεί την κατάργηση της μονιμότητας, τουλάχιστον για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με ταυτόχρονη καθιέρωση ενός νέου συστήματος προσλήψεων.
News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου