Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ομπάμα φορολογεί τη “διαπλοκή”



Είναι βέβαιο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ούτε στο ελάχιστο, τις μεγάλες προσδοκίες που συνόδευαν την πανηγυρική εκλογή του στον Λευκό Οίκο, το 2008.
Μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης Μπους, στη διάρκεια των οποίων η ανθρωπότητα βυθίστηκε στο σκοτάδι, εξαιτίας του τρόμου που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, και τη διεθνή μελαγχολία που σκόρπισε η 15η Σεπτεμβρίου του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο «νέος Κλίντον» είχε τη μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την Αμερική. Και μαζί με την τελευταία υπερδύναμη που γνώρισε ο πλανήτης, να αλλάξει όλο τον κόσμο.
Δεν τα κατάφερε. Μάλλον, δεν προσπάθησε καν. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Μόνο που στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα ισχύει το… λιγότερο κακό.
Οι Ρεπουμπλικανοί δεν δείχνουν να μπορούν να προσφέρουν μια πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Έχουν παραδοθεί πλήρως στις υστερικές και επικίνδυνες θέσεις του ακραίου Tea Party, ένας επιφανής εκπρόσωπος του οποίου, ο διάδοχος του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στη θέση του Κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι, προβάλλει ως ο επικρατέστερος για να κερδίσει το χρίσμα του ανθρώπου που θα αντιπαρατεθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, στις κάλπες των προεδρικών εκλογών, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.
Το καλοκαίρι, με αφορμή την επώδυνη διαπραγμάτευση για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ομπάμα υποχρεώθηκε σε έναν συμβιβασμό που στέρησε από την αμερικανική οικονομία τη δυνατότητα να ξεφύγει από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει, και να παρασύρει μαζί της στην ανάκαμψη την παγκόσμια οικονομία. Εξαιτίας των Ρεπουμπλικανών. Εξαιτίας του Tea Party, που αρνήθηκε την περαιτέρω φορολόγηση των πλουσίων. Δηλαδή των επώνυμων χορηγών και των δυο κομμάτων εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα υλοποιεί τη στρατηγική του πολιτικού εγκλωβισμού των Ρεπουμπλικανών, επιχειρώντας να κερδίσει την επανεκλογή του, έναν χρόνο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Στην  αυριανή συνεδρίαση του Κογκρέσου, θα προτείνει την επιβολή του «φόρου Μπάφετ», δηλαδή της αυξημένης φορολόγησης των πλουσίων. Όπως είχε ζητήσει ο… πιο πλούσιους από όλους, ο Γουόρεν Μπάφετ, το όνομα του οποίου δίνεται ως «συνθηματικό» στον σχετικό φόρο που προτείνει ο Λευκός Οίκος.
Με την κίνησή του να τα βάλει ευθέως με τη «διαπλοκή» των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπερβαίνει κόμματα και αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες, ο Μπαράκ Ομπάμα στέλνει ένα μήνυμα στις ηγεσίες του σύγχρονου κόσμου. Και επιχειρεί να κερδίσει τη μάχη που έχασε πρόωρα. Από τον ίδιο τον εαυτό του. Και τις προσδοκίες που τον συνόδευαν.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου