Διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, συγχώνευση και κατάργηση επιχειρήσεων καθώς και άμεση απελευθέρωση επαγγελμάτων προβλέπουν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που προωθούνται προς άμεση υλοποίηση. Ουσιαστικά πρόκειται για την κυβερνητική απάντηση στη δυσφορία της τρόικας και των Βρυξελλών για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και στη λήψη τολμηρών μέτρων.
Πρόκειται όμως και για μέτρα που θα επιδεινώσουν την ένταση στην κοινωνία και θα οξύνουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την άλλη, η κυβέρνηση ελέγχεται για την καθυστέρηση που επέδειξε σχεδόν δύο χρόνια τώρα καθώς ανακοίνωσε αποφάσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν εδώ και μήνες.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος:
Ενεργοποιείται άμεσα και διευρύνεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας. Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επανεκπαίδευση, μετακίνηση σε άλλον τομέα, απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση.
Υιοθετείται το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και τη νέα οριστική λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Επανεξετάζεται το καθεστώς με το οποίο θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.
Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, με επιδίωξη του στόχου για έσοδα 5 δισ. ευρώ εντός του 2011.
Το πρώτο κύμα διωτικοποιήσεων περιλαμβάνει την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και τις νέες άδειες για τα «φρουτάκια», την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβαση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι επείγει να προχωρήσουν οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στη χώρα και να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική.«Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της ΕΕ αλλά ισότιμη χώρα, απλώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα χρέους, που οφείλει να αντιμετωπίσει» είπε χαρακτηριστικά. Αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε πολλά λεφτά και πρέπει να συμφωνούμε και με τους δανειστές, είπε προϊδεάζοντας για τα μέτρα.
Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου