Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Οι Κινέζοι θέλουν να μας βοηθήσουν και εμείς δεν θέλουμε;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ



Στις αρχές του 2010, τότε που το ΠΑΣΟΚ είχε διανύσει μόλις λίγους μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, και όσοι είχαν πιστέψει τη σχετική εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου… περίμεναν τα λεφτά που υπήρχαν, κυκλοφόρησαν σενάρια περί ενδιαφέροντος της Ρωσίας και της Κίνας να συνδράμουν την ελληνική οικονομία.
Η Αθήνα είπε όχι. Προφανώς επειδή είχε προεπιλέξει την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που άνοιγε την πόρτα της ευρωζώνης για τους «σταυροφόρους» του δολαρίου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις νομισματικές ισορροπίες σε όλο τον κόσμο.
Ήταν η εποχή λίγο πριν το Μνημόνιο Ι, τότε που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλούσε για«Τιτανικό» και ο Γιώργος Παπανδρέου παραδεχόταν ότι «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα», με τις δεδομένες και αυτονόητες τραγικές συνέπειες που είχαν οι παραπάνω δηλώσεις… αυτοχειρίας, για την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, που έμελλε να την οδηγήσει… ακόμη πιο κοντά στη χρεοκοπία. Και να απαιτηθεί η Συμφωνία των Βρυξελλών, για να απαντήσει πολιτικά η Ευρώπη στους διεθνείς κερδοσκόπους.
Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται λοιπόν, οι Κινέζοι επιστρέφουν. Για να επιβεβαιώσουν ουσιαστικά ότι και πέρσι είχαν εκφράσει έμπρακτο ενδιαφέρον, έστω κι αν η Κυβέρνηση… κοίταζε αλλού.
Όπως λοιπόν αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, του εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της Κίνας να συμμετάσχει στον νέο μηχανισμό στήριξης, και ουσιαστικά να επαναγοράσει ένα μέρος του ελληνικού χρέους, προκειμένου να συνδράμει στην αποσυμφόρηση της βιωσιμότητάς του.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης, οι διαρροές επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των Κινέζων, και μάλιστα υπερθεματίζουν. Υπό μια έννοια, είναι λογικό. Η «δουλειά» έγινε. Η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα της ευρωζώνης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα λοιπόν, επείγει το ρευστό της… λογικής, που απλόχερα μπορούν να συνεισφέρουν οι Κινέζοι. Εξηγήσεις άραγε, θα δοθούν ποτέ από αυτή την Κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου