Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011
Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ - Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρωζώνη !
Η κρίση χρέους μοιάζει πια σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που δείχνει ικανή να κάψει ακόμα και τα θεμέλια της ευρωζώνης.
Απόδειξη του εφιάλτη που περνάει η Ευρώπη είναι η τελευταία είδηση του Reuters για έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή.
Την κρισιμότητα της κατάστασης στη ζώνη του ευρώ και την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική, συστημική απάντηση της ευρωζώνης, παράλληλη προς τις εθνικές απαντήσεις, αναγνώρισαν σήμερα στις Βρυξέλλες λίγο, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin, τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Ροστρόφσκι, όσο και οι επίτροποι Όλι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ.
Δεν είναι δε τυχαίο ότι εξαιρετικά πιθανή εκτιμούσαν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την διαρκώς εντεινόμενη κρίση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι διερευνά τις προθέσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ούτως ώστε να διαπιστώσει αν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύγκληση αυτής της συνόδου.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του, υποτιθέμενου ψύχραιμου λόγω Φινλανδικής καταγωγής, Όλι Ρεν πριν από λίγο: ''Κατά την άποψή μου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά, είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία.Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί''.
Μάλιστα ο ίδιος εσπευσμένα καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα για να μην μεταδοθεί η κρίση και αλλού.
Τι άλλαξε αφού μέχρι πριν από λίγες ώρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο για να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας;
Μια ματιά στα ταμπλό των μετοχών όλης της Ευρώπης αλλά και η κατρακύλα του ευρώ είναι η απάντηση.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου πέφτει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση της UniCredit μετά από limit down.
Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 1,13%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,15%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,40%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο 1,35%.
Απώλειες 0,96% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,02% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει πτώση 0,64%. Ο ελβετικός SMI υποχωρεί 1,25%.
Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -1,07% και τον Micex στο -0,45%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 0,66%.
Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3879 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και ταυτόχρονα πέφτει και έναντι του γεν, σε ποσοστό 1,23% στα 110,7465 γεν, κινούμενο κάτω από τα 111 γεν για πρώτη φορά από τις 18 Μαρτίου.
Σε σχέση με τη στερλίνα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,70% στις 0,8769 στερλίνες, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά κινείται έναντι του ελβετικού νομίσματος στα 1,1646 φράγκα και με απώλειες 0,88%.
Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν εκτοξευτεί τα spreads και CDS των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ο μεγαλύτερος φόβος είναι για τα ισπανικά και ιταλικά spreads.
Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα έναντι του γερμανικού bund σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό στις 372 μ.β. (+23,94 μ.β.) για την Ισπανία και στις 340 μ.β. (+44,70 μ.β.) για την Ιταλία.
Ταυτόχρονα σήμερα σημειώνεται νέο ρεκόρ για το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας για όλες τις χώρες της περιφέρειας με τα πενταετή ελληνικά CDS ανέρχονται στις 2.711 μ.β., τα πορτογαλικά στις 1.233 μ.β., τα ιρλανδικά στις 1.135 μ.β., τα ισπανικά στις 368 μ.β. και τέλος τα ιταλικά στις 320 μ.β.
Ως ύστατη λύση ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ αποκάλυψε ότι η Ευρωζώνη δεν αποκλείει πλέον μία επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου