ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ * ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Σε πανάκριβες και ασύμφορες για το Δημόσιο επαναγορές ομολόγων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευματα ξένων πρακτορείων τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, φέρεται να έχει επαναγοράσει από την αγορά ομόλογα και έντοκα αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επαίρονταν μάλιστα ότι με την πρακτική αυτή μειώθηκε το χρέος και το Δημόσιο εξοικονόμησε τόκους.
Ωστόσο σε παρά πολλές περιπτώσεις οι αγορές των ομολόγων αυτών έγιναν σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, κοντά στο άρτιο, όταν είναι γνωστό ότι τα ομόλογα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά στο 50% με 60% της ονομαστικής αξίας τους.
Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου καλείται να απαντήσει πρώτον, πού βρήκε το ελληνικό Δημόσιο τη ρευστότητα για την επαναγορά τίτλων ύψους 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, δεύτερον, ποιους τίτλους, πώς, πού και γιατί αγόρασε το ελληνικό Δημόσιο από τις αρχές του έτους, τρίτον, αν υφίσταται σχεδιασμός για συνέχιση αυτών των αγορών ελληνικών τίτλων.
Η πλέον καίρια ερώτηση ωστόσο αφορά την τιμή στην οποία έγιναν οι αγορές των ομολόγων αυτών.
Οπως προκύπτει από τις επίσημες αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, μεγάλο πλήθος από τις επαναγορές των ομολόγων αυτών έγιναν σε τιμές πολύ κοντά στο άρτιο (περίπου στο 97 έως 99% της ονομαστικής αξίας των τίτλων). Την ίδια περίοδο είναι γνωστό ότι τα ομόλογα διαπραγματεύονται στην αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές οι οποίες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τίτλου (διάρκεια αποπληρωμής, κουπόνι), κυμαίνονται στο 60% με 70% της ονομαστικής αξίας τους (ή σύμφωνα με την αγοραία ορολογία στις 60 με 70 μονάδες βάσης). Οι σχετικές αποφάσεις αφορούν ομόλογα ή έντοκα που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο «Διαύγεια».
Ωφελημένες από τις επαναγορές αυτές έχουν βγει οι τράπεζες, οι οποίες στην ουσία προεισέπραξαν πριν από τη λήξη τους σχεδόν στο ακέραιο τα ομόλογα αυτά ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά τους. Ωστόσο αν επιθυμούσαν να ρευστοποιήσουν τους τίτλους αυτούς τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι επαναγορές, το βέβαιο είναι ότι θα το έπρατταν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες που αγόρασε το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο από την όλη διαδικασία, στην καλύτερη περίπτωση, πέτυχε οριακά οφέλη. Για παράδειγμα στις 25.02.11 ο ΟΔΔΗΧ επαναγόρασε ομόλογα ονομαστικής αξίας 34 εκατ. ευρώ αντί του ποσού των 33,889 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μια μείωση του χρέους κατά περίπου 110.000 ευρώ. *
ENET.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου