Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σενάρια επιβολής ειδικού Τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές

Ο νέος φόρος θα αφορά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και αγοραπωλησίες μετοχών - Εξαιρούνται οι καταθέσεις...

30/05/11
Την επιβολή ειδικού Τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, μελετά, η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες
Το ποσοστό αυτού του Τέλους θα φθάνει στο 0,1% και θα αφορά όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχουν οι τράπεζες.
Δηλαδή επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ακόμη και τις αγοραπωλησίες μετοχών που πραγματοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Του φόρου θα εξαιρούνται οι αναλήψεις ή οι καταθέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ταυτόχρονα, διατυπώνονται προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.
Το σχέδιο της πρότασης προβλέπει ο φόρος να αυξηθεί στο 12% από 10% που είναι σήμερα.
Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 720 εκατ. ευρώ για το δημόσιο αφού οι τόκοι από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών (σ.σ. 200 δις. ευρώ είναι το ύψος των καταθέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ) φθάνουν τα 6 δις. ευρώ.
Αυτά αποτέλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου την Τρόικα στις επαφές που είχε για την εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (2012 – 2105).
Από τα 28,4 δις. ευρώ που αποτελούν το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της επόμενης πενταετίας, η κυβέρνηση είχε προσδιορίσει το πακέτο των δράσεων για τα 18 δις. ευρώ.
Το υπόλοιπο των μέτρων που αντιστοιχεί σε προσαρμογές ύψους 10,4 δισ. ευρώ αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές της Ελλάδας.
Το «παζάρι» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ ( ΕκΤ) για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον θα αποδεχθούν τις προτάσεις των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου με τις αντίστοιχες κοστολογήσεις που έχουν κάνει τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται η πληροφορία ότι έως την άλλη Παρασκευή το Μεσοπρόθεσμο θα είναι έτοιμο.
Τα μέτρα θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που - εκτός απροόπτου -θα συνέλθει την Δευτέρα 6 Ιουνίου και στη συνέχεια θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Έτσι έχει ο μέχρι στιγμής ορίζοντας ολοκλήρωσης του Μεσοπρόθεσμου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη σε πολιτικό πεδίο.
Τα μέτρα που δεν έχουν προσδιοριστεί για το 2011 φθάνουν το 1,6 δις. ευρώ από 6,4 δις. ευρώ που θα ανέλθει το έκτακτο πακέτο για φέτος.
Μόνο από την μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 6.000 ή στα 8.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πρόσθετες εισπράξεις από φόρους ύψους 1,4 δις. – 1,5 δις. ευρώ.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούλιο και θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ( σ.σ. 1,5 εκατ. υπόχρεοι).
Η μείωση του αφορολόγητου ποσού θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου.
Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, και για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.
Ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η διαφορά από το νέο αφορολόγητο όριο έως το εισόδημα του κάθε μισθωτού θα είναι 10%.
Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε στην αντιπροσωπεία της Τρόικας κάνει λόγο για δημοσιονομικό όφελος 200 ευρώ – 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Κατά τις πληροφορίες, άμεση θα είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν πυρετωδώς τη λίστα με τα προϊόντα που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η μετάταξη που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο θα αφορά τα είδη εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες ) και όχι τα τρόφιμα.
Νέες αυξήσεις έρχονται ακόμη σ τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των φθηνών τσιγάρων.
Στο υπουργείο Οικονομικών φέρνουν στο προσκήνιο την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης .
Στην κυβέρνηση μελετούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο της αναβολής του μέτρου όμως οι αστοχίες που υπάρχουν στα κρατικά έσοδα (στα 2 δις. ευρώ η «τρύπα" στο τετράμηνο) καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή του.
Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης έτσι ώστε η εξομοίωση να μην τόσο επιβαρυντική για τους καταναλωτές.
Στο Μνημόνιο καταγράφεται η δέσμευση για έσοδα 300 εκατ. φέτος από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα τον Οκτώβριο στα οποία θα προστεθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ το 2012.
Όσον αφορά στους έχοντες, η κυβέρνηση προωθεί την επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., όπως και η μείωση του αφορολογήτου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Για την επίτευξη του φετινού στόχου του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, αλλά και στο 1% έως το 2015, προωθούνται τα εξής μέτρα:
- Μείωση αφορολογήτου ορίου στα 6.000 – 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα.
- Επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές
- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά. Αυτό συνεπάγεται με περίπου 10 λεπτά επιβάρυνση στο μπουκάλι.
- Επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που θα σημάνει επιβάρυνση τουλάχιστον 5 ως 15 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς.
- Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
- Αύξηση 10%-20% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.
- Είσπραξη προστίμων από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
- Διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ με μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%.
- Εξίσωση ΕΦΚ στα καύσιμα
- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με «μαχαίρι» στα επιδόματα.
-Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια .
-Ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
-Ρύθμιση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.
-«Ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Μείωση κατά 150.00 ευρώ του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα το αφορολόγητο ποσό είναι 400.000 ευρώ.
-Μείωση αφορολογήτου ορίου για απόκτηση πρώτη κατοικίας.
- Σταδιακή αύξηση αντικειμενικών τιμών
-Κατάργηση 300 φόρων υπέρ τρίτων.
-Άντληση εσόδων έως 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και «ορφανές» τραπεζικές καταθέσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου