Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Σενάρια συμμαχιών στην Κύπρο

09.05.2011REPORTER


Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη Κύπρο παρουσιάζει η έγκυρη εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ στην κυριακάτικη της έκδοση. Εμφανίζοντας ως «μεγάλο έπαθλο»- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- την προεδρία της βουλής, το θεωρεί ως πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές. Επικρατέστεροι φέρονται οι Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ, Μάριος Καρογιάν του ΔΗΚΟ και Γιάννης Ομήρου της ΕΔΕΚ, εφόσον συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 29 έδρες προκειμένου να κάτσουν στην πολυθρόνα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με τα μέχρι αυτή τη στιγμή αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ, δεν συγκεντρώνουν τις έδρες που χρειάζεται για να εκλέξουν πρόεδρο. Το ΑΚΕΛ υπολογίζεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις να εκλέξει 18 βουλευτές, ενώ το ΔΗΚΟ θα δώσει μάχη για να μη χάσει μια ή δύο έδρες από τις 11 που έχει σήμερα. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, αναφέρει το δημοσίευμα της ΑΛΗΘΕΙΑ, τα δυο κόμματα κοιτούν προς την πλευρά των Οικολόγων προκειμένου να εξασφαλισθεί η επανεκλογή του σημερινού προέδρου Μ. Καρογιάν. Κυκλοφορεί κι ένα σενάριο συνεργασίας του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αποχώρηση του κέντρου από την κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Ν. Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, φέρονται ότι ενδιαφέρονται για την προεδρία της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ώστε να διεκδικήσει ενισχυμένος την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Γ. Ομήρου για να «αναβαθμισθεί» πολιτικά στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειασθούν συμμαχίες, αφού η δύναμη του ΔΗΣΥ υπολογίζεται από 19 έως 21 έδρες, ενώ της ΕΔΕΚ θα είναι επιτυχία αν λάβει 6 έδρες. Κι εδώ, όπως και στην περίπτωση του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, είναι δύσκολο η άθροιση να φθάσει τον «μαγικό αριθμό» των 29 εδρών.
Συνεπώς το «κλειδί» είναι οι έδρες του μικρού κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο Δημήτρης Συλλούρης, το οποίο δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο που έχει βάλει για εκλογή 3 βουλευτών. Το ίδιο ισχύει και για τους Οικολόγους της Ιωάννας Παναγιώτου που ευελπιστεί ότι θα εκλέξει 2 έδρες. Πάντως, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το ΕΥΡΩΚΟ δύσκολα θα αρνηθεί μια ενδεχόμενη πρόσκληση από τους Αναστασιάδη- Ομήρου αφού ήδη ζητά «αλλαγή τώρα», κάτι που περιλαμβάνει και την προεδρία της Βουλής.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου