Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

 

Την Ελλάδα πρόκειται να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα ο Βέλγος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ με στόχο να τονώσουν την αξιοπιστία της χώρας και να αναδείξουν τις θετικές πτυχές της ευρωπαϊκής παρέμβασης...
Κοινοτικοί παράγοντες που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής υπογραμμίζουν ότι -σε πείσμα κάθε πρόβλεψης- η ΕΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ωστόσο, αναρωτιούνται αν το πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε κοινοτικός παράγοντας στην εφημερίδα: «Στην παρούσα φάση οι ιθύνοντες της ΕΕ είναι οι μόνοι στον κόσμο που επιμένουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, δηλαδή να επιστρέψει το 2012 στις αγορές και να πάψει να δανείζεται από τον ευρωμηχανισμό. Όλοι οι άλλοι το θεωρούν αδύνατο.
» Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να ανταπεξέλθει στις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η εφαρμογή του μνημονίου. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί.»
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δύο είναι οι πηγές της ανησυχίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να σωθεί: η συνολική πολιτική βούληση της κυβέρνησης και η ικανότητα της κρατικής μηχανής να εφαρμόσει στην πράξη τις αποφάσεις.
Κορυφαίος αναλυτής επισημαίνει, μιλώντας στο Βήμα, ότι ενδεχομένως το 2012 να είναι η τελευταία επιχείρηση διάσωσης της οικονομίας. «Μετά το 2012 ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να μη συνιστά 'συστημικό κίνδυνο' για την ευρωζώνη, όπως συμβαίνει σήμερα. Στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη δεν θα έχει καν νομικό πάτημα για να βοηθήσει την Ελλάδα» τονίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης του European Policy Center.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο παράγοντες-«κλειδιά» για τις πέραν του 2012 εξελίξεις θα είναι η δυνατότητα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
 
Πηγή  fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου